ČOI monitorovala jakost pohonných hmot i v únoru 2018

19.04.2018 18:21

Česká obchodní inspekce prováděla v únoru 2018 kontrolu jakosti PHM. Z celkového počtu 217 odebraných vzorků nevyhověly jakostním požadavkům dva vzorky motorové nafty.

ČOI monitorovala jakost pohonných hmot i v únoru 2018
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce provádí pravidelné sledování kvality PHM (automobilové benziny, motorové nafty, směsné palivo, biopalivo, LPG, CNG a Etanol E85) u čerpacích stanic na území České republiky. Vzorky směsného paliva SMN 30 a FAME, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami, nebyly v měsíci únoru 2018 odebrány. Kontrola byla prováděna formou odběru vzorků a laboratorních rozborů.

Česká obchodní inspekce zaznamenala, že v měsíci únoru nevyhověly jakostním požadavkům dva vzorky motorové nafty, což je oproti měsíci lednu 2018 zhoršení o jeden vzorek motorové nafty.

Motorové nafty

Českou obchodní inspekcí bylo v únoru 2018 odebráno a kontrolováno celkem 107 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky motorové nafty nevyhověly v jakostním parametru „Bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 46,5°C, u druhého vzorku 52,0°C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 53,0 °C). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590(2014) – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 107 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 82 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Opatření

Česká obchodní inspekce uložila v měsíci únoru 2018 ve dvou případech opatření spočívající v zákazu prodeje pohonné hmoty, která nesplňovala požadavky na jakost a složení stanovené právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 4 919,14 l motorové nafty v hodnotě 147 064,50 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

Legenda: OD = odebráno, N = nevyhověl

Monitoring a sledování jakosti pohonných hmot únor 2018 najdete ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Taxislužba Svez.se z každé své jízdy podpoří NROS a charitativní projekt Pomozte dětem

12:12 Taxislužba Svez.se z každé své jízdy podpoří NROS a charitativní projekt Pomozte dětem

Ve čtvrtek 30. května 2024 podepsali zástupci služby Svez.se a Nadace rozvoje občanské společnosti (…