ČOI nepropustila na vnitřní trh Evropské unie zhruba 5000 koloběžek

29.09.2015 8:35

Méně veřejnosti známou činností České obchodní inspekce je spolupráce s celními úřady, spočívající ve vydávání stanovisek k propuštění spotřebního zboží na vnitřní trh EU, v případech, kdy o toto odborné stanovisko příslušný celní úřad požádá. Posledním z těchto případů byla žádost Celního úřadu pro Hl. m. Prahu o fyzickou kontrolu dětských skládacích koloběžek, jejichž dovozcem je společnost Marika, s. r. o. Po kontrole zásilky v prostorách celního úřadu vydala Česká obchodní inspekce k propuštění výrobku do volného oběhu záporné stanovisko, neboť dovozce nepředložil k dováženým hračkám doklady o provedeném způsobu posouzení výrobku.

ČOI nepropustila na vnitřní trh Evropské unie zhruba 5000 koloběžek
Foto: nejkacka.cz
Popisek: Koloběžka

Na žádost Celního úřadu pro Hl. m. Prahu provedli dne 21. září 2015 inspektoři inspektorátu ČOI se sídlem v Praze fyzickou kontrolu dětských skládacích koloběžek, dovezených společností Marika, s. r. o. V celním prostoru byly v zásilce zjištěny dětské skládací koloběžky v provedení a s označením totožným s fotodokumentací, zaslanou Celním úřadem.  Koloběžky bez jakéhokoliv označení byly jednotlivě zabaleny do folie. Takto byly uloženy do papírových krabic pouze s uvedením adresy společnosti Marika, s. r. o., a číslem 5279.  Tyto hračky nebyly označeny povinnými upozorněními, instrukcemi pro uživatele ani bezpečnostními informacemi, na výrobcích chyběly také identifikační údaje o výrobci a označení shody CE. Výrobek nebyl uveden na trh, proto nebyly odebrány vzorky k posouzení jeho bezpečnosti.

Výrobky nesplnily požadavky na značení koloběžek a bezpečnostní varování uvedené v příslušné technické normě (ČSN EN 71 – 1:2011 +A3:2014 Bezpečnost hraček – část 1: mechanické a fyzikální vlastnosti) a nesplňují tedy základní požadavky na bezpečnost hraček dle nařízení vlády (NV č. 86/2011 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na hračky). Hračky mohou být uvedeny na trh pouze tehdy, splňují-li základní požadavky na bezpečnost. Při kontrole bylo také zjištěno, že dovozce nepředložil doklady o provedeném způsobu posouzení výrobku.

Vzhledem k výše uvedeným nedostatkům vydala ČOI záporné stanovisko k propuštění výrobku do volného oběhu, tj. na trh EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…