ČRo: Projekt PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky se bude věnovat sociálním médiím

26.11.2013 10:57

Český rozhlas uspořádá ve dnech 27. a 28. listopadu 2013 třetí ročník mezinárodního projektu PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky. Hlavními hosty budou novináři ze Švédského rozhlasu a spoluautoři publikace Social Media – A Handbook for Journalists – Johan Ljungström a Tove Svenonius.

ČRo: Projekt PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky se bude věnovat sociálním médiím
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Johan Ljungström a Tove Svenonius budou v Českém rozhlase mluvit o motivaci k vytvoření publikace Social Media – A Handbook for Journalists, ale především o tom, jak nejlépe a nejúčinněji pracovat v mediální sféře se sociálními médii, o jejich výhodách a úskalích, stejně jako o profesních standardech nebo ověřování informací na sociálních sítích.

Zmíněná témata budou náplní novinářského workshopu v Českém rozhlase dne 27. listopadu 2013. S Johanem Ljungströmem a Tove Svenonius v panelu zasednou ředitel Centra zpravodajství Tomáš Pancíř, vedoucí Rešeršního oddělení ČRo Zuzana Charvátová a šéfredaktorka měsíčníku Bel Mondo Bára Procházková. Diskuzi bude moderovat zpravodaj ČRo ve Velké Británii Jiří Hošek.

Na příručce Social Media – A Handbook for Journalists pracoval tým osmi novinářů. Hned dva ze spoluautorů představí publikaci přímo v Českém rozhlase. Motivací k jejímu vydání byl fakt, že žádná podobná na trhu dosud neexistovala. Švédský rozhlas klade na využívání sociálních médií v novinářské práci velký důraz. Český rozhlas v loňském roce navštívila i generální ředitelka Švédského rozhlasu Cilla Benkö, hlavní iniciátorka nového směru novinařiny, takzvané Žurnalistiky 3.0. V té se snoubí znalosti a schopnosti posluchačů, které jsou využívány prostřednictvím aktivního dialogu, převážně s pomocí právě sociálních médií. Český rozhlas přináší tyto trendy jako první i do české mediální sféry a s rozvojem Žurnalistiky 3.0 a školením svých redaktorů počítá zejména do roku 2014.

Johan Ljungström k publikaci říká: „Kniha je velkým úspěchem a cítíme pokoru a hrdost. V 50 zemích si ji stáhlo více než 30 tisíc lidí. Jen velmi málo literatury faktu ze Švédska, pokud vůbec nějaká, zaznamenalo takový zájem. Žádají nás z různých částí světa, abychom u nich poznatky z knihy prezentovali. Ještě před tím, než se vydám do Prahy na PRESSpektivy, odletím do Indonésie, abych o publikaci mluvil tam.“

V rámci projektu PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky se koná také Kreativní dílna pro vybrané studenty vysokých škol. Nadcházející ročník zaznamenal nejvyšší zájem o účast v ní. Komise vybrala na základě zaslaných soutěžních ukázek 12 studentů. Účastníci se ve čtvrtek 28. listopadu 2013 seznámí s novinářskou prací v Českém rozhlase pod vedením 3 školitelů. Těmi tentokrát jsou: Jiří Hošek, zpravodaj ČRo v Londýně, Robert Candra, redaktor Radia Wave a Bára Procházková, šéfredaktorka měsíčníku Bel Mondo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…