ČSSZ: Podmínky pro čerpání krizového ošetřovného se od 1. března 2021 nemění

01.03.2021 10:06

Na základě usnesení vlády ze dne 26. února 2021 dochází 1. března 2021 k uzavření všech školských zařízení (mateřských a základních škol, dětských skupin) s výjimkou školských zařízení, působících při zdravotnických zařízeních, a pro děti členů integrovaného záchranného systému. Rodičům i nadále zůstává nárok na ošetřovné v případě uzavřeného vzdělávacího zařízení. Výše ošetřovného činí 70 % redukovanéhodenního vyměřovacího základu, přičemž výše je min. 400 Kč za den.

ČSSZ: Podmínky pro čerpání krizového ošetřovného se od 1. března 2021 nemění
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Pro rodiče, kteří pečují o dítě zdůvodu uzavření školy, se od 1. března 2021 nic nemění a stále mají nárok na tzv. krizové ošetřovné.

Nově od 1. března 2021 vzniká nárok na ošetřovné i rodičům prvňáčků, druháků a rodičům dětí v mateřských školách, které dosud mohly zařízení navštěvovat.

Kdo má nárok na krizové ošetřovné
Vzhledem k plošnému uzavření všech školských zařízení svýjimkou školských zařízení, působících při zdravotnických zařízeních a pro děti členů integrovaného záchranného systému, mají nárok na ošetřovné všichni rodiče, kteří musí zdůvodu uzavření zařízení pečovat o dítě, a nemohou tedy vykonávat své zaměstnání. Krizové ošetřovné může čerpat zaměstnanec:

  • jehož dítě je v době uzavření školy/dětského zařízení mladší 10 let,
  • z důvodu péčeo nezaopatřené děti (bez omezení věku), účastnící se školní docházky, které jsou závislé na péči jiné osoby (již od stupně I.),
  • z důvodu péče o osoby starší 10 let, využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení, jež jsou určeny pro péči o osoby závislé na péči jiné osoby alespoň ve stupni I.

Mají nárok na ošetřovné osoby, pracující na DPP/DPČa OSVČ?
Nárok na ošetřovné mají i osoby, pracující na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti, pokud je za ně odváděno sociální pojištění (je třeba účast na nemocenském pojištění v měsíci sociální události anebo po tři měsíce, předcházející měsíci vzniku sociální události). Ani nyní nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění (tedy ze strany ČSSZ) OSVČ nevzniká.

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

Kdy a jak podat žádost o ošetřovné za měsíc březen?
Rodič nejdříve po skončení března 2021 vyplní na ePortálu ČSSZ tiskopis Žádost o ošetřovné při péči o dítě za kalendářní měsíc, ve kterém bylo uzavřeno výchovné zařízení (škola) či jeho část (ZDE). Vyplněný tiskopis předá svému zaměstnavateli, který jej doplní o další údaje (stejně jako v předchozích měsících).

Je nutné vygenerovat nové číslo žádosti, nebo lze pokračovat s předchozím číslem?
V případě, že nepřetržitě pokračujete v péči o dítě zdůvodu uzavření školského zařízení, vyplníte v tiskopisu stejné číslo jako v únorové žádosti. Pokud jste ošetřovné dříve z nějakého důvodu ukončili (např. školské zařízení bylo znovu otevřeno) a nyní od 1. března 2021 opět dochází k uzavření školy, je nutné vygenerovat nové číslo žádosti, jelikož se jedná o nově vzniklou potřebu péče o dítě.

Jaká je výše krizového ošetřovného?
Podle schválené právní úpravy je výše ošetřovného od prvního kalendářního dne 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu. Orientační výši dávky si můžete spočítat pomocí kalkulačky pro výpočet ošetřovného, kterou najdete na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ZDE. Minimální denní výše dávky ošetřovného činí400 Kč v případě plného úvazku tam, kde denní výše dávky po provedení výpočtu denní výše dávky podle stávajících pravidel bude nižší než 400 Kč.

Jak postupuje zaměstnavatel?
Zaměstnavatel standardně zašle žádost zaměstnance o dávku v elektronické podobě na místně příslušnou OSSZ. V žádosti vyplní Záznamy zaměstnavatele za příslušné období (nebo přiloží samostatný tiskopis „Záznamy zaměstnavatele k žádosti o ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení“).

Veškeré informace ke krizovému ošetřovnému najdete na webu České správy sociálního zabezpečení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …