ČSSZ připravila pro své klienty další službu – důchodovou kalkulačku

06.11.2015 13:58

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která si letos připomíná 25 let své existence, připravila v tomto roce pro své klienty řadu novinek.

ČSSZ připravila pro své klienty další službu – důchodovou kalkulačku
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Tou nejaktuálnější je důchodová kalkulačka, s jejíž pomocí lidé získají představu o budoucí výši svého důchodu. Jubilejní rok – čtvrtstoletí své existence a současně 90 let od přijetí zákona o sociálním pojištění – ČSSZ slavnostně završí dnes a zítra (5. – 6. listopadu) mezinárodní konferencí v pražském Karolinu.

„Připomenutí minulosti je důležité a není to jen důvod k oslavě. Minulost je především odrazový můstek pro budoucnost – pro bilancování, hodnocení, zamýšlení se nad dalším směřováním sociálního zabezpečení a především pro další smysluplnou práci. Naším úkolem do budoucna je přibližovat oblast sociálního zabezpečení široké veřejnosti, přinášet občanům užitečné informace, osvětu o jejich právech i povinnostech, nabízet stále nové služby a vstřícný přístup všem svým stávajícím i budoucím klientům,“ uvedl ústřední ředitel ČSSZ prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.

V rámci průběžného zkvalitňování služeb a klientského přístupu ČSSZ zveřejnila dne 5. 11. 2015 vlastní verzi důchodové kalkulačky pro orientační výpočty starobního důchodu. Kalkulačka je určena široké veřejnosti a dostupná z webových stránek ČSSZ. Tato pomůcka v sobě spojuje funkci věkové kalkulačky a nástroje pro výpočet výše důchodu, a to jak v aktuálním čase, tak i do budoucna (v horizontu nejvýše 5 let).

V průběhu jubilejního roku 2015 ČSSZ přiblížila oblast a historii sociálního zabezpečení i svou vlastní činnost odborné i široké laické veřejnosti celou řadou akcí. Proběhly přednášky odborníků na univerzitách, neformální setkání se zástupci médií ve všech regionech republiky, putovní výstava ČSSZ v proměnách času seznámila s pětadvacetiletou historií této instituce. Svým klientům ČSSZ také v tomto roce nabídla řadu nových služeb, např. zpřístupnila online konta důchodového pojištění, automaticky rozeslala vybraným ročníkům (mužům nar. v roce 1954 a ženám nar. v roce 1957) přehledy dob důchodového pojištění evidovaných v ČSSZ, umožnila jim objednat si online termín pro vyřízení své záležitosti a nejnověji připravila právě zmíněnou důchodovou kalkulačku.

Tím vyšla ČSSZ vstříc klientům, kteří se o své důchodové nároky aktivně zajímají a chtějí mít o své budoucnosti co nejkonkrétnější představu. V případě výpočtu výše důchodu do budoucna jsou připraveny tři varianty automaticky generované predikce na základě odhadu ČSSZ o vývoji výše průměrné mzdy v ČR, a to v minimalistické, střední a optimistické verzi. Sám klient pak může doplnit i vlastní odhad vývoje průměrné mzdy v ČR a získat tak i odpovídající vlastní predikci.

ČSSZ plánuje kalkulačku zdokonalit a v dohledné době nabídnout veřejnosti ještě sofistikovanější a uživatelsky přívětivý nástroj, který lidem pomůže snadno zjistit důležité informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…