ČSÚ: Čtvrtletní sektorové účty - 1. čtvrtletí 2018

29.06.2018 11:34

Výdaje domácností rostly rychleji než jejich příjmy.

ČSÚ: Čtvrtletní sektorové účty - 1. čtvrtletí 2018
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Podle sezónně očištěných údajů reálně vzrostl v 1. čtvrtletí úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí o 4,2 % a reálná spotřeba na obyvatele o  5,5 %. Míra investic nefinančních podniků se zvýšila proti předchozímu čtvrtletí o  0,2 procentního bodu.

Nefinanční podniky: investice rostou

Míra zisku1 v 1. čtvrtletí byla 48,4 %, což je o 0,8 procentního bodu (p. b.) méně než v předchozím čtvrtletí a o 1,0 p. b. méně než před rokem. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků vzrostly meziročně o 9,2 %. Míra ziskovosti tuzemských podniků zůstává i tak nadprůměrná, neboť dle dostupných údajů Eurostatu se průměrná míra zisku nefinančních podniků za EU dlouhodobě pohybuje okolo 40,0 %. Míra investic2 se zvýšila proti předchozímu čtvrtletí o 0,2 p. b. a dosáhla 28,1 %. Meziročně vzrostla rovněž o 0,2 p. b.

Domácnosti: reálná spotřeba na obyvatele v 1. čtvrtletí vzrostla o 5,5 %

Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele3 reálně vzrostl v 1. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 4,2 %, meziročně o 2,8 %. Reálná spotřeba domácností na obyvatele4 rostla mezičtvrtletně rychlejším tempem, tedy o 5,5 %, meziročně rostla o 2,8 %.

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele v nominálním vyjádření5 byl 24 305 Kč6, z toho 4 383 Kč6tvořily individuální služby a zboží7 poskytnuté vládními institucemi a neziskovými institucemi sloužícími domácnostem.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání8 dosáhl v 1. čtvrtletí hodnoty 31 576 Kč6 a oproti předchozímu čtvrtletí se reálně zvýšil o 1,9 %, meziročně o 6,7 %.

Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele v nominálním vyjádření9 dosáhla částky 22 922 Kč6.

Výsledkem rychlejšího růstu výdajů domácností než jejich příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla nižší míra úspor10, a to 8,4 %. Míra investic v sektoru domácností proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,2 p. b. a dosáhla 9,3 %.

Zpřesnění odhadu HDP

Současně byl zpřesněn odhad hrubého domácího produktu (HDP). HDP v 1. čtvrtletí 2018 mezičtvrtletně vzrostl o 0,5 % a meziročně o 4,2 %. Časové řady o tvorbě a užití HDP naleznete na webových stránkách: https://www.czso.cz/csu/czso/hdp_cr.

V souladu s revizní politikou byly zpřesněny roční národní účty, více naleznete na webových stránkách: https://apl.czso.cz/nufile/Komentar_29_06_2018.pdf. V návaznosti byly sladěny i příslušné čtvrtletní výstupy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…