ČSÚ: Je zvoleno 27 nových senátorů

15.10.2016 17:42

Český statistický úřad dnes v čase 16:24 zveřejnil na serveru volby.cz kompletní výsledky druhého kola senátních voleb. Zúčastnilo se ho 15,38 % voličů. Prvním sečteným okrskem byl Rýmařov na Bruntálsku, a to ve 14:09. Poslední výsledky byly hlášeny z Mikulčic na Hodonínsku.

ČSÚ: Je zvoleno 27 nových senátorů
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Z celkem 54 kandidátů bylo ve druhém kole zvoleno 27 senátorů, z toho 6 žen. Průměrný věk nově zvolených senátorů je 57 let,“ uvedla Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Absolutně nejvyšší počet hlasů (16 579, resp. 80,19 %) získal Michael Canov v Liberci. Nejméně (6 058, resp. 51,81 %) Zdeněk Nytra v Ostravě-městě. V těchto obvodech byl zaznamenán i nejtěsnější (424), resp. největší rozdíl (12 483) v počtu hlasů mezi zvoleným senátorem a neúspěšným druhým kandidátem.

Nejstaršími zvolenými senátory jsou 68letí Jaroslav Doubrava v Ústí nad Labem a Jiří Růžička v Praze 6. Naopak nejmladším je 44letý Jiří Dušek v Brně-městě. Senátorský mandát obhájilo 10 kandidátů, a to Jan Horník v Karlových Varech, Alena Dernerová v Mostě, Tomáš Jirsa v Českém Krumlově, Jiří Oberfalzer v Berouně, Jaroslav Doubrava v Ústí nad Labem, Jaromír Strnad v Kutné Hoře, Miluše Horská v Pardubicích, Petr Šilar v Ústí nad Orlicí, Miloš Vystrčil v Jihlavě a Jan Žaloudík v Brně-městě.

V Plzni-městě pak zvítězil Václav Chaloupek, v Blansku Jaromíra Vítková, v Táboře uspěl Jaroslav Větrovský, v Praze 11 byl nejúspěšnější Ladislav Kos, v Praze 10 Renata Chmelová, v Mělníku uspěl Petr Holeček, v Jičíně získal nejvíce hlasů Tomáš Czernin. V Olomouci dali voliči důvěru Lumíru Kantorovi, v Bruntále Ladislavu Václavcovi, v Novém Jičíně Petru Orlovi. Ve Frýdku-Místku měl nejlepší volební výsledek Jiří Cieńciała, v Kroměříži Šárka Jelínková a v Hodoníně Anna Hubáčková.
 
Nejvyšší volební účast byla v Praze 6 (23,23 %). Nejméně voličů přišlo k volebním urnám v Mostě (10,73 %).

V pondělí 17. října předloží ČSÚ výsledky druhého kola senátních voleb spolu se závěrečnou zprávou ke schválení Státní volební komisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…