ČSÚ: V červenci zdražily hlavně dovolené

09.08.2018 11:21

Spotřebitelské ceny v červenci meziměsíčně vzrostly o 0,2 %. Jejich vývoj ovlivnilo hlavně zvýšení cen dovolených.

ČSÚ: V červenci zdražily hlavně dovolené
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Dovolené s komplexními službami v červenci zdražily, a to o bezmála 24 % ve srovnání s předchozím měsícem. Je to takřka pravidelný sezónní jev. Lidé mají větší zájem o rekreace, na což reagují cestovní kanceláře a agentury. Z údajů se dá taky dovodit, že přibylo spotřebitelů, kteří preferují vyšší kvalitu zájezdů a all inclusive,“ říká předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Spotřebitelské ceny vzrostly v červenci oproti červnu o 0,2 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle rekreace a kultura. Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 2,3 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červnu.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura způsobilo zvýšení sezónních cen dovolených s komplexními službami o 23,7 %. V oddíle ostatní zboží a služby se zvýšily ceny finančních služeb o 2,4 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny másla o 4,2 %.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen měl v červenci vliv především pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny zeleniny byly nižší o 12,2 %, z toho ceny brambor o 22,7 %. Ceny ovoce klesly o 4,7 %, nealkoholických nápojů o 1,7 %, sýrů a tvarohů o 1,7 %, cukru o 9,8 %, vajec o 4,3 %. V oddíle odívání a obuv se snížily ceny oděvů o 2,6 % a ceny obuvi o 2,9 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,6 %, zatímco ceny služeb vzrostly o 1,6 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 2,3 %, což je o 0,3 procentního bodu méně než v červnu. Tento vývoj byl ovlivněn zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle rekreace a kultura. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje přešly ceny zeleniny z růstu o 8,5 % v červnu v pokles o 7,4 % v červenci a ceny cukru prohloubily svůj pokles na −23,0 % (−13,6 % v červnu). V oddíle rekreace a kultura došlo ke zrychlení meziročního cenového růstu především vlivem cen dovolených s komplexními službami, které v červenci vzrostly o 12,6 % (v červnu o 2,5 %). V oddíle odívání a obuv se v červenci prohloubil pokles cen oděvů na −2,2 % (−1,7 % v červnu).

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v červenci nadále nejvyšší vliv ceny v oddíle bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o 3,2 %, vodného o 1,8 %, stočného o 1,3 %, elektřiny o 5,1 %. Druhé v pořadí vlivu byly ceny v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot a olejů meziročně vzrostly o 12,6 %. Vliv na zvýšení cenové hladiny měly též ceny v oddíle rekreace a kultura (růst o 3,1 %) a ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde vzrostly ceny lihovin o 2,8 %, vína o 2,1 %, piva o 1,2 % a tabákových výrobků o 3,6 %.

Na meziroční snižování cenové hladiny působily v červenci ceny v oddíle odívání a obuv (pokles o 1,3 %). V oddíle pošty a telekomunikace klesly zejména ceny telefonních a faxových služeb o 1,5 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se ceny meziročně snížily o 0,1 %. V oddíle bydlení klesly ceny zemního plynu o 0,8 % a ceny tepla a teplé vody o 0,2 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,6 % a ceny služeb o 3,5 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného (nákladů vlastnického bydlení) byl meziročně 102,2 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci 2,3 %.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v červnu stejně jako v květnu 2,0 %. Nejvíce ceny vzrostly v Rumunsku (o 4,7 %) a nejméně v Irsku (o 0,7 %). Na Slovensku cenový růst v červnu zrychlil na 2,9 % z 2,7 % v květnu. V Německu byly ceny vyšší o 2,1 % (v květnu o 2,2 %). Podle předběžných výpočtů vzrostl v červenci HICP v ČR meziměsíčně o 0,2 % a meziročně o 2,2 %. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za červenec 2018 je 2,1 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…