ČT: Máte slovo s Michaelou Jílkovou na téma Lze stát řídit jako firmu?

13.05.2014 18:16

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o tom, zda je možné přenést principy vedení firmy na vedení státu. Diskutovat budou: Andrej Babiš – ministr financí ČR, František Laudát – místopředseda poslaneckého klubu, TOP09, Karel Zvára – ekonom a analytik, Radek Špicar – viceprezident SP ČR pro Hospodářskou politiku a konkurenceschopnost a další. Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 21.30 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Lada Krenková, Kateřina Dušková, Tomáš Šponar a Rudolf Kudrnáček.

ČT: Máte slovo s Michaelou Jílkovou na téma Lze stát řídit jako firmu?
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

S návrhem, aby byl stát řízen jako firma, přišlo v předvolební kampani hnutí ANO. Část významných českých podnikatelů i ekonomů tuto myšlenku podpořila. Na rozdíl od většiny českých politiků, kteří považují takový způsob řízení demokratického státu za nemožný.

Ministr Andrej Babiš ovšem tvrdí, že se výklad jeho myšlenky překrucuje a trvá na tom, že pokud by se jakákoliv firma vedla stejným způsobem, jakým od revoluce řídili náš stát námi zvolení politici, už by dávno zkrachovala. V prosazování tohoto způsobu, podle něj, nejde o to, aby stát ihned vydělával, ale především o firemní principy založených na řádném hospodaření, které pak mohou přinést prosperitu.

Pokud by se tato myšlenka podařila prosadit, co to bude v praxi znamenat pro občany ČR? Nečeká nás jen další zvyšování daní či snižování důchodů, státní  sociální podpory a nemocenských příspěvků? Nebo je opravdu možné ušetřit z prostředků, které již nyní do státní pokladny přicházejí, a předchozí vlády svěřenými financemi jen plýtvaly? Lze za stávající situace takovou myšlenku vůbec prosadit? A nebude to vyžadovat zase novou úpravu zákonů?

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize. Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice "otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 29.5. 2014 na ČT1 od 21:30 hodin.

Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor. Stačí se přihlásit na tel. čísle:  261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz.

Najdete nás nově na http://www.facebook.com/mateslovo. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 11 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…