ČT: Mých posledních 150 000 cigaret - televizní premiéra

17.06.2014 18:09

Začarovaný kruh obchodu s lidskou slabostí, roční odvykací kúra silného kuřáka. Dokumentarista Ivo Bystřičan nehledal pro ústřední postavu svého filmu herce ani dobrovolníka. Stal se jím sám a pro Českou televizi natočil autentický snímek Mých posledních 150 000 cigaret. Vysílá ČT2 ve středu 18. června 2014 v 20:00.

ČT: Mých posledních 150 000 cigaret - televizní premiéra
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Ivo Bystřičan zdaleka nepředkládá jen svědectví člověka, který se rozhodne skoncovat s kouřením. Hledá odpověď na otázku, zda vůbec stačí, a zda existuje soukromá, svobodná vůle. Převlečený za obří cigaretu klade filmař politikům kousavé otázky o tabákovém průmyslu a ukazuje, jak těžce se závislosti sám zbavoval. Název filmu přitom vypovídá o množství cigaret, které za svůj život vykouřil.

Snímek přibližuje nejen politické, ale také tržní pozadí nejrozšířenější závislosti v Česku i ve světě. Jeho autor se během své roční odvykací kúry vydává do sídel tabákových korporací a za politiky, aby státem tolerovanou drogu prozkoumal z hlediska byznysu „Ve filmu se nesnažím moralizovat kuřáky, aby s tím přestali, ani vést svatou válku proti kouření,“ uvedl Ivo Bystřičan při natáčení a doplnil: „Ani kuřák nežije ve vakuu a prvotní rozhodnutí začít kouřit se odehrává ve společenském kontextu. Mě zajímá právě ten kontext a snažím se dobrat toho, proč má smrtící závislost tak dobré přijetí. Chci přinést zamyšlení nad tím, jak je závislost vydávaná za svobodu skvělým obchodním artiklem a nad tím, zda politici jednají ve prospěch veřejnosti.“ Jak se autorovi jeho záměr povedl viděli jako první diváci na loňském mezinárodním festivalu dokumentů Ji.hlava. U nich, stejně jako u návštěvníků Finále Plzeň nebo festivalu Jeden svět, se setkal s obrovským ohlasem. Teď tuto šanci dostávají diváci ČT2. A není důležité, zda jsou kuřáci nebo nekuřáci. Film osloví obě skupiny.

Mých posledních 150 000 cigaret vznikl v Tvůrčí producentské skupině Kamily Zlatuškové v brněnském studiu České televize.

Více na:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10427122043-mych-poslednich-150-000-cigaret/31229434019/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …