ČTÚ propojil své informační systémy se základními registry

05.05.2015 19:03

Český telekomunikační úřad dokončil projekt „Napojení needitačních agendových systémů ČTÚ na Informační systém základních registrů“.

ČTÚ propojil své informační systémy se základními registry
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Úřad od toho očekává úbytek administrativní zátěže pro občany a podnikatele. Projekt spolufinancovaný z prostředků Evropské unie z Integrovaného operačního programu prošel úspěšným testováním a všechny dílčí části tak mohly být převedeny do produkčního prostředí.

Čtveřice základních registrů veřejné správy (registr osob, registr obyvatel, registr práv a povinností a registr územní identifikace, adres a nemovitostí) umožňuje orgánům veřejné moci sdílet údaje mezi sebou. Data, která oprávněný zaměstnanec ČTÚ získá z příslušného základního registru, nebude muset vyžadovat po občanovi, a řízení se tím urychlí.

V rámci projektu vznikl Společný katalog subjektů, který je centrálním úložištěm informací o subjektech napříč všemi informačními systémy ČTÚ a který bude synchronizován se základními registry. K tomuto katalogu přistupují needitační agendové informační systémy ČTÚ: ASMKS − Automatizovaný systém monitorování kmitočtového spektra, MOSS − Modulární správní systém, Spectra − informační systém pro správu kmitočtového spektra a ESD − informační systém Elektronického sběru dat.

Řešení umožňuje přijímat notifikace o změnách referenčních údajů ze základních registrů a přijímat a dále zpracovávat vyžádaná data. Informační systémy ČTÚ budou využívat rovněž Lokální Jednotný identitní prostor, který bude plnit funkci centrálního úložiště uživatelských identit a zajišťovat pravidelné synchronizace agend a agendových činnostních rolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…