ČVUT: Týden vědy na jaderce pro středoškoláky

13.06.2017 18:23

Od neděle 18. června do pátku 23. června 2017 mohou studenti středních škol, kteří se zajímají o fyziku, matematiku, chemii nebo informatiku, bádat na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) ČVUT v Praze. Je pro ně připraven již 19. ročník populární akce „Týden vědy na Jaderce“. Registrace začíná 18. června v 10.00 hodin v Břehové 7, Praha 1 (hlavní budova FJFI). Součástí týdne jsou odborné přednášky a exkurze.

ČVUT: Týden vědy na jaderce pro středoškoláky
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Pokud středoškoláci uvažují o studiu na vysoké škole s technickým nebo přírodovědným zaměřením, neměli by si příležitost poznat „vědecké“ prostředí nechat ujít. Hlavní náplní „Týdne vědy na Jaderce“ bude vypracování samostatného studentského miniprojektu na různá odborná témata, příprava příspěvku do sborníku a jeho prezentace na závěrečné studentské minikonferenci.

„Letošní ročník věnujeme 150. výročí narození Marie Curie-Skłodowské a ponese se v duchu jejího slavného výroku 'Učenec v laboratoři není jen odborník, je to dítě, které hledí na vědu jako na pohádku'“, uvedl Ing. Vojtěch Svoboda, CSc., z katedry fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze.

Přednášky (ZDE) budou mj. na téma: „Termojaderná fúze“, „Vyšetřovat a léčit lze nejen živé pacienty, ale i materiály“, „Pravda a lež ve fotografování digitálního věku“, „Chemie a záření“, „Výzkum epilepsie ve 21. století aneb jak moderní metody pomáhají zlepšovat kvalitu života pacientům s epilepsií“, „Havárie v jaderné energetice“ atd.

Exkurze (ZDE) zavedou účastníky na místa, jako např. Výzkumný a zkušební letecký ústav v Letňanech, Thomayerova nemocnice – odd. radioterapie, Ústav jaderného výzkumu Řež, a. s., Školní reaktor VR-1 FJFI ČVUT, Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR, IKEM atd.

Přihlásit se (ZDE) na Týden vědy na Jaderce je možné až do čtvrtka 15. června 2017. Účastnický poplatek činí 500 Kč. Základní informace o akci najdete ZDE. Orientační mapka je k dispozici ZDE.

Stravování (ZDE) pro všechny účastníky a ubytování (ZDE) pro mimopražské bude zajištěno.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská je jednou z osmi fakult Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). V současné době má deset kateder. Fakulta byla založena v roce 1955 v rámci československého jaderného programu, hlavním cílem tehdy bylo školit inženýry pro jaderný program bývalé ČSSR. Postupně se činnost fakulty rozrostla na široké spektrum matematických, fyzikálních a chemických oborů. Dnes o ní můžeme mluvit jako o fakultě aplikovaných přírodních věd, neboť poskytuje vysokoškolské vzdělání s hlubokým matematicko-fyzikálním základem na tradičně vysoké úrovni. Vyznačuje se individuálním přístupem k jednotlivým studentům, je bezbariérová a díky svému technickému vybavení umožňuje studium i zrakově postiženým. Studenti se aktivně podílejí na práci kateder a vědeckých týmů, naučí se nejméně dva světové jazyky, důvěrně se sžijí s výpočetní technikou a jsou schopni velmi rychlé orientace v mezioborové problematice. Řada z nich absolvuje studijní pobyty na zahraničních univerzitách. Do praxe odcházejí absolventi FJFI všestranně připraveni, jsou to žádaní a vysoce úspěšní odborníci.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…