ČVUT podporuje standardizaci přenosových parametrů v telekomunikačních sítích nové generace

06.05.2016 14:47

Na katedře telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze pracuje tým odborníků, který se zabývá oblastí modelování a měření komunikačních sítí a též aktivně sleduje probíhající přípravu národního plánu rozvoje přístupových sítí nové generace (NGA).

ČVUT podporuje standardizaci přenosových parametrů v telekomunikačních sítích nové generace
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Jejich cílem je podpořit diskuzi o tomto aktuálním tématu a přispět k vytvoření jednotné terminologie a metodiky testování těchto sítí.

K tématu přístupových sítí nové generace (NGA) se v současné době vede mnoho diskuzí na různých úrovních. Akcelerátorem těchto debat je příprava národního plánu rozvoje a dotačního programu pro výstavbu těchto sítí. Experti z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se touto problematikou dlouhodobě zabývají a chtějí přispět k zavedení uceleného systému přenosových parametrů a měřítek kvality služeb, protože stále chybí jednoznačné a obecně uznávané definice, nejsou dostatečné zkušenosti s testováním a technické standardy se teprve tvoří.

V rámci debaty s odbornou veřejností uspořádala katedra telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ve spolupráci se společností Profiber a ICT unií ve druhé polovině dubna technický workshop, na kterém byly vysvětleny definice a standardy měření sítí nové generace a připravovaná metodika Českého telekomunikačního úřadu pro kontrolu kvality těchto sítí. Během debaty byly také předvedeny ukázky měření NGA, názory provozovatelů sítí a zazněl také postoj Ministerstva průmyslu a obchodu k požadavkům na parametry NGA a jejich klasifikaci.

Docent Jiří Vodrážka z katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze shrnuje své pocity ze semináře takto: „Jsem velice rád, že na naší fakultě proběhla diskuse k parametrům NGA. Klíčovým úkolem je pokročit ve sjednocení terminologie, což byl jeden z hlavních účelů semináře. Není to jednoduché, protože každé technologické řešení je spojeno s vlastními v praxi zažitými pojmy. Další důležitou otázkou je definice přenosových rychlostí a způsobu jejich ověření. Zde bych rád ocenil aktivity Českého telekomunikačního úřadu a zejména návrh metodiky založený na definici agregační funkce, zohledňující statistiku provozu v síti realizující přístup k Internetu“.

Více informací k aktivitám katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze je k dispozici na internetové stránce: comtel.fel.cvut.cz 

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2016/17 nabízí ČVUT svým studentům 119 studijních programů a v rámci nich 442 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2015 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4200 světových univerzit, ve skupině univerzit na 451 – 460. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblastech „Mathematics“ a „Physics and Astronomy“. Více informací najdete na www.cvut.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…