ČVUT v Praze otevírá první univerzitní základní školu v ČR

27.02.2015 17:46

České vysoké učení technické v Praze otevře 1. září 2015 první univerzitní soukromou základní školu v České republice. Výuka v ní bude zaměřena na technické a přírodovědné disciplíny a určena bude pro děti, jejichž rodiče chtějí své potomky tímto směrem podporovat. Navíc budou mít přístup do technických laboratoří, k technickým experimentům a ČVUT jim nabídne i výuku technické angličtiny.

ČVUT v Praze otevírá první univerzitní základní školu v ČR
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Pro školní rok 2015/16 otevře škola místo pro patnáct prvňáčků. Informační schůzka pro rodiče se koná 10. března a zápis proběhne 13. března. Při zápise budou na děti čekat mimo jiné také úlohy na matematickou představivost a logiku.

„Důvodů, proč jsme se rozhodli otevřít základní školu, bylo několik. Tím prvním je logická návaznost pokračování vzdělávání dětí z naší Univerzitní mateřské školy Lvíčata při ČVUT. Chceme, aby mohly pokračovat v nastavené technicky zaměřené edukační linii. Dále bychom rádi podpořili přípravu budoucích potenciálních studentů ČVUT a lépe je tak připravili ke studiu nejstarší technické univerzity. A v neposlední řadě jsme se rozhodli podporovat technické vzdělávání v České republice,“ říká Bc. Mgr. Martina Hovorková, ředitelka Univerzitní mateřské školy Lvíčata, která povede i základní školu.

Základní škola ČVUT je již zařazena do rejstříku škol a školských zařízení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, tedy lze zde plnit povinnou školní docházku. Organizačně je přičleněna právě k Univerzitní mateřské škole Lvíčata při ČVUT. Malý počet žáků zajistí individuální přístup v rámci jejich výuky a dovolí zvolit specifické tempo pro každého žáka. Vyučovat budou dva učitelé. ČVUT také počítá s propojením žáků základní školy se svými studenty, například budou spolupracovat na různých odborných projektech a experimentech. Pro děti budou připraveny i exkurze na špičková vědecká pracoviště a do unikátních laboratoří.        

„Škola zatím našla útočiště v Nové budově ČVUT v Dejvicích. Děti se tak budou od začátku pohybovat přímo ve vysokoškolském prostředí. Současně již připravujeme nové prostory pro další ročníky základní školy a následovné gymnázium nebo lyceum se zaměřením na přírodovědné a technické vzdělání,“ dodává rektor ČVUT prof. Petr Konvalinka.

Jelikož se jedná o soukromou základní školu, školné bude nastaveno na 4.500 Kč měsíčně, za školní družinu pak 700 Kč měsíčně. Další část nákladů bude kryta státní dotací z MŠMT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…