ČZU: Pět nově popsaných druhů bifidobakterií u opic ze ZOO Olomouc a Liberec

09.01.2021 9:44

Tým vědců z České zemědělské univerzity izoloval a popsal pět nových druhů bifidobakterií u šimpanze, kočkodana a tamarínů.

ČZU: Pět nově popsaných druhů bifidobakterií u opic ze ZOO Olomouc a Liberec
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Mikrobiota trávicího traktu se stala v posledních letech velmi aktuálním tématem vědeckého výzkumu, a to nejen u člověka, ale také u zvířat. O tom, jaké bude mít mikrobiota složení, a které mikroorganismy budou převládat, můžeme do jisté míry rozhodnout správnou výživou a modulací pomocí probiotik a prebiotik. V chovech primátů je častým problémem krmná dávka s vysokým obsahem sacharidů a nedostatkem vlákniny, což vede k řadě zdravotních problémů, někdy ne tak zcela nepodobných těm, které trápí i lidi.

Bifidobakterie jsou nepravidelné, většinou striktně anaerobní bakterie kolonizující trávicí trakt člověka, nejrůznějších druhů zvířat a hmyzu žijícím sociálním způsobem života. Vzhledem k prokázaným příznivým účinkům na zdraví hostitele jsou často podávána jako probiotika, a to jak v lidské tak zvířecí výživě. V posledních letech přibývá nově popsaných druhů z rodu Bifidobacterium u novosvětských opic jako jsou tamaríni a kosmani. Nicméně, u starosvětských primátů, mezi které patří šimpanzi a kočkodani se nový druh bifidobakterií podařilo popsat až nyní.

Nový druh Bifidobacterium erythrocebi byl popsaný u kočkodana husarského, Bifidobacterium moraviense u kalimika a Bifidobacterium olomucense u tamarína bělovousého ze ZOO Olomouc. V ZOO Liberec se podařilo izolovat a popsat nový druh ze šimpanze pojmenovaný Bifidnobacterium panos a Bifidobacterium oedipodis od tamarína pinčího.

Popis a laboratorní testování těchto nových bifidobakterií nám přináší nejen poznatky o jejich rozšíření a druhové variabilitě, ale navíc můžeme na základě těchto výsledků tyto bakterie podporovat vhodným složením krmné dávky a obsahem prebiotik. Současně je tato práce ukázkou, že problematika výživy zvířat v zoologických zahradách nezůstává jen u základních potřeb zvířete, ale zaměřuje se na širší poznání všech souvislostí, kdy hlavním cílem vždy zůstává zajištění maximálního welfare.

Spolupráce s vědeckými institucemi jako je ČZU Praha pomáhá všem zoologickým zahradám ke zlepšení života chovaných druhů.

Uvedený výzkum a popis nového druhu probíhal ve spolupráci Katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky s Katedrou etologie a zájmových chovů ČZU v Praze. Významným partnerem byla laboratoř profesora Ventury z Itálie, kde se specializují na genomové analýzy bifidobakterií. Dále se na analýzách podílela laboratoř profesora Domiga z univerzity BOKU ve Vídni a Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR. Autoři práce děkují uvedeným ZOO za vzorky a spolupráci bez kterých by uvedená práce nevznikla.

Autor práce:
doc. Ing. Věra Neužil Bunešová, Ph.D.

Neuzil-Bunesova, V., Lugli, G.A., Modrackova, N., Vlkova, E., Bolechova, P., Burtscher, J., Longhi, G., Mancabelli, L., Killer, J., Domig, K., Ventura, M. Five novel bifidobacterial species isolated from faeces of primates in two Czech zoos: Bifidobacterium erythrocebi sp. nov., Bifidobacterium moraviense sp. nov., Bifidobacterium oedipodis sp. nov., Bifidobacterium olomucense sp. nov., and Bifidobacterium panos sp. nov. (2020) International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…