Česká pošta: Aktuální informace k zásilkám z Číny a Velké Británie

14.02.2020 9:10

Informace ke změnám, souvisejícím s epidemií koronaviru v Číně a odchodem Velké Británie z Evropské unie

Česká pošta: Aktuální informace k zásilkám z Číny a Velké Británie
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Čína – minimalizace šíření koronaviru

Čína vydala aktuální informace o preventivních krocích a minimalizaci šíření koronaviru. Dle Světové zdravotnické organizace nepřežívají koronaviry na objektech a je tedy bezpečné přijímat poštovní zásilky z Číny, aniž by hrozil přenos. Přesto byla v Číně zavedena opatření k zajištění bezpečnosti zpracování pošty a poštovního personálu, včetně dezinfekce pošt, třídících center, přepravních vozidel apod.

Opatření přijatá k dezinfekci a doručení
Všechny čínské poštovní úřady, třídící centra a vozidla budou pravidelně dezinfikovány a bude sledováno fyzické zdraví zaměstnanců. U všech příchozích zásilek bude Čína kontaktovat adresáta předem, aby zjistila předvolby doručení, aby nedošlo k osobnímu kontaktu. Očekávají se tedy zpoždění a zároveň nebude možné poskytnout písemný důkaz o doručení.

Dopad na reklamace/stížnosti
Vzhledem k tomu, že možnosti doručení je třeba domluvit předem s příjemcem, žádá čínská pošta ostatní provozovatele, aby o těchto možnostech informovali odesílatele včetně informace o písemných potvrzeních o doručení. Za těchto okolností není povinné poskytnutí o dodání pro doporučené, balíkové a EMS zásilky. Žadatelé, kteří do systému reklamací budou posílat stížnosti, jsou žádáni, aby tak učinili pouze jednou.

Dopad na tranzitní poštu
Vzhledem k šíření viru pozastavilo mnoho mezinárodních leteckých společností své lety do Číny a některé pohraniční přístavy byly také uzavřeny. V důsledku toho bude Čína ukládat tranzitní poštu (pozemní i leteckou) a přepraví ji do cílových zemí, až budou možnosti přepravy dostupné. Dosud je ovlivněna tranzitní pošta do následujících zemí: Dem. Korejská lidová republika, Kazachstán, Kyrgyzstán, Mongolsko, Tádžikistán, Turkmenistán, Uzbekistán a Vietnam.

Velká Británie – odchod z Evropské unie

Velká Británie nastavila přechodné období pro zasílání zásilek se zbožím a dokumenty, vyplňování celních dokumentů a elektronické předávání dat na 11 měsíců. Z toho vyplývá, že do 31. 12. 2020 zákazníci ČP nebudou muset vyplňovat u listovních zásilek CN22 nebo CN23, tzn., že Velká Británie bude do konce roku 2020 ve stejné cenové skupině jako země Evropské unie. Celní data o zásilkách odeslaných v EPG (Obchodní balík do GB) (CN23 EMS) ani u balíků (CP 72) nebudou muset být předávány rovněž do konce roku 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…