Celní správa: Celníci se zaměřili na dluhy za přetížené kamiony

19.03.2024 22:02 | Tisková zpráva

Během minulého týdne se hlídky celníků v terénu zaměřily na neuhrazené pokuty dlužníků za dopravní přestupky, které předaly k vymáhání celní správě městské úřady. Celníci z Vysočiny vybrali od pěti zahraničních řidičů neuhrazené pokuty ve výši 425.500 Kč.

Celní správa: Celníci se zaměřili na dluhy za přetížené kamiony
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Přetížená nákladní vozidla jsou bezesporu nebezpečím pro ostatní účastníky silničního provozu. Zároveň představují dlouhodobý problém spojený s poškozenými silnicemi a následně vysokými náklady na jejich opravy. Poměrně vysoké pokuty za dopravní prohřešky související s přetíženými vozidly vyměřují přepravcům kompetentní orgány, nejčastěji příslušné odbory dopravy městských úřadů s rozšířenou působností v rámci příkazního řízení.

Ne vždy je ale vyměřená částka skutečně připsána do příslušných rozpočtů. Zejména zahraniční přepravci se nezřídka zdráhají pokutu zaplatit. V případě, že dlužná pokuta není v termínu správnímu orgánu uhrazena, je případ předán Celní správě ČR k vymáhání v rámci tzv. dělené správy. Vysočinští celníci se minulý týden zaměřili právě na tyto nezaplacené pokuty.

„Mobilní hlídky v terénu v rámci svých běžných činností ve spolupráci s analytickým oddělením zastavily minulý týden pět nákladních vozidel, jejichž provozovatelům byly v minulosti vyměřeny pokuty v rozmezí 32.000 až 198.500 Kč. Od všech pěti dlužných přepravních firem jsme na místě vybrali souhrnnou částku 425.500 Kč,“ uvedl mjr. Mgr. Pavel Šťáva, vedoucí oddělení Analýzy a informační podpory Celního úřadu pro Kraj Vysočina.

Celní správa ČR disponuje systémy a nástroji umožňujícími tyto hříšníky efektivně odhalovat v terénu a dlužné pokuty na místě vymáhat. Jedním z nich je i zákonná možnost odebrat registrační značky od vozidla dlužníka či přiložit tzv. botičku a zabránit tak v jeho další jízdě. A to do doby, než bude evidovaný dluh zaplacen. Tuto pravomoc celníci získali novelou zákona o celní správě účinnou od 1. ledna 2022. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …