Celní správa: Špičková technika odhalí kontakt s drogou rychle a spolehlivě

19.09.2018 22:28

Během letních měsíců si jihočeští celníci v praxi vyzkoušeli jeden z nejmodernějších přístrojů určených k detekci drog a výbušnin – Itemiser 4DX-CEP.

Celní správa: Špičková technika odhalí kontakt s drogou rychle a spolehlivě
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Tento přístroj umožňuje odhalování uvedených látek s dosud nedosažitelnou přesností a spolehlivostí, a to vše s využitím neradioaktivního ionizační zdroje. Zcela bezpečně tak mohou celníci detekovat například i stopová množství omamných a psychotropních látek nejen v nákladu zboží či zavazadlech, ale i na oblečení či přímo na kůži osob. Navíc provedení analýzy netrvá déle než deset sekund.

Využití itemiseru pracovníky Celního úřadu pro Jihočeský kraj při provádění kontrol bylo nepříjemným překvapením pro ty z návštěvníků regionálních hudebních festivalů, kteří zde přišli do kontaktu s drogou. Pozitivní výsledky testů a následné důkladné kontroly vozidel, zavazadel i osob umožnili jihočeským celníkům odhalit několik případů přechovávání omamných a psychotropních látek. Jednalo se především o marihuanu a takzvané taneční drogy.

Při používání itemiseru získali jihočeští celníci řadu pozitivních zkušeností a nadále počítají s jeho využitím při kontrolách v terénu, například na silnicích či v železniční přepravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …