Celní správa: Únik na spotřební dani přes čtvrt milionu korun u cigaret a tabáku

11.01.2024 22:02 | Tisková zpráva

V pátek 5. ledna v podvečerních hodinách hlídka mobilního dohledu prováděla svoji běžnou činnost u Rynoltic na Liberecku, když si vytipovala vozidlo, které přijíždělo ze směru od Liberce.

Celní správa: Únik na spotřební dani přes čtvrt milionu korun u cigaret a tabáku
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Ve vozidle seděli dva cestující, na rutinní otázku, zda ve vozidle nepřevážejí zboží uniklé celnímu dohledu, spolujezdec bez okolků řekl, že převážejí větší množství cigaret a tabáku. Když se člen hlídky zeptal, o jaké množství se jedná, spolujezdec vystoupil z vozidla s tím, že se musí podívat. V kufru automobilu se nacházelo pět kartonových krabic a jedna igelitová taška. Nápis na krabicích uváděl, že se jedná o svítidla a že zboží uvnitř je křehké. Jedna z krabic byla rozlepená a v ní se nacházely kartony cigaret. Protože ostatní krabice byly zalepené, přítomnost tabákových výrobků si před jejich rozděláním nechali příslušníci celní správy potvrdit služebním psem. V igelitové tašce objevili zatahovací sáčky s tabákem ke kouření o celkové hmotnosti pět kilogramů. V souhrnu tedy cestující převáželi ve vozidle 350 kartonů cigaret a 5 kg tabáku ke kouření. Spolujezdec potvrdil, že toto množství mají s řidičem napůl a zboží převážejí z příhraničí třetí osobě.

Muži byli předáni přivolané výjezdové skupině odboru pátrání Generálního ředitelství cel, která si celý případ převzala. Za zadržené množství jsou oba cestující podezřelí ze spáchání trestného činu podle § 240 trestního zákoníku krácení daně, jelikož celkový únik na spotřební dani činil 261.400 Kč, tedy na jednoho obviněného vychází 130.700 Kč. V případě odsouzení cestující nejen, že přijdou o zadržené zboží, ale také budou muset spotřební daň doplatit a zároveň jim hrozí odnětí svobody až na tři léta.

Celní správa České republiky opakovaně apeluje na dodržování limitů pro dovoz vybraných výrobků ze zemí EU, které se navíc od 1. ledna letošního roku rozšířily o nové výrobky, které jsou zatíženy spotřební daní, tudíž i jejich množstevními limity. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…