Celní úřad varuje: Pozor na dovoz zboží z dovolených

29.05.2015 9:31

V období dovolených se celníci na Letišti Václava Havla v Praze Ruzyni setkávají při kontrolách zavazadel turistů s různými druhy zboží, které si cestující přivážejí z dovolené jako suvenýr, aniž by tušili, že porušují platné mezinárodní a národní předpisy.

Celní úřad varuje: Pozor na dovoz zboží z dovolených
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Mnohé z těchto suvenýrů jsou chráněnými exempláři ohrožených druhů živočichů a rostlin, jenž jsou chráněny mezinárodní úmluvou CITES (mezinárodní Úmluva o mezinárodním obchodu s volně žijícími druhy živočichů a planě rostoucích rostlin). A proto se pro některé z nich může stát návrat z exotické dovolené i nepříjemným.

Pokud nemá cestující potřebné doklady k dovezeným exemplářům, jsou následně zabaveny a případ dále šetří Česká inspekce životního prostředí. Postihem za nedovolený dovoz exemplářů může být pokuta nebo se mohou turisté dopustit trestného činu.

Na tabák, cigarety nebo alkoholické nápoje zakoupené v turistických destinacích nebo v duty free na letištích jsou pro cestující stanoveny dovozní limity. Při překročení daného limitu nebo při nepřiznání zboží celní kontrole, je následně zboží zabaveno a únik na cle a daních je celním úřadem vymáhán. Postihem za krácení daně může být pokuta nebo se mohou turisté dopustit trestného činu.

Doporučujeme všem cestujícím směřujících do zahraničí, aby se před odjezdem informovali o zákazech a omezeních na webových stránkách Celního úřadu Praha Ruzyně pod odkazem „Informace pro cestující?. Někdy se stačí porozhlédnout v odbavovacích halách letišť, kde jsou informativní tabule s potřebnými důležitými údaji pro turisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …