Centrum infuzní terapie vznikne od září i v písecké nemocnici

09.09.2014 10:42

Ve středu 10. září 2014 písecká nemocnice otevře nové oddělení zaměřené na infuzní terapii ambulantním pacientům – centrum infuzní terapie. Posléze 15. září zahájí nemocnice jeho ostrý provoz. Aktivitu si vyžádala změna v systému medicínské péče posledních let, kdy je díky inovacím vědy možné řadu dříve za hospitalizace léčených chorob možné dnes léčit ambulantně. A tento postup je pro pacienta i systém péče s výhodou.

Centrum infuzní terapie vznikne od září i v písecké nemocnici
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Nové pracoviště je zasazeno do zadaptovaných prostor prvního patra pavilonu chirurgických oborů, v místní návaznosti s anesteziologicko - resuscitačním oddělením. Náklady přestavby a technická vybavenost přišla na 300 tisíc Kč. Náklady pro nemocnici budou zvýšeny vzhledem k nutnosti posílení služby personálem. Přesto z dlouhodobého hlediska je tato služba výhodnou a to nejen pohledem ekonomů.

Pacienti, kteří docházeli k infuzní léčbě (podávání tzv. kapaček), nesystémově na různé stanice jednotlivých oddělení, nebo byli dokonce hospitalizovaní na lůžku, zrealizují léčbu na jednom místě nemocnice s plně erudovaným personálem.

Dosud bylo zvykem podávat infuze provizorně na lůžku, dle možností jednotlivých oddělení a zdravotnického personálu. S nemožností domluvit přesný čas podání infuze a dobu jejího trvání, i s různou časovou obsazeností lůžek, gradoval neudržitelný stav improvizací. Nesystémové řízení této infuzní léčby bylo zátěží a komplikací nejen pro pacienty, ale i pro personál jednotlivých oddělení nemocnice, zároveň léčbu prodražovalo.

V logické snaze stále zlepšovat a zjednodušovat péči v nemocnici pro potřeby personálu a pacientů, zkrátit dobu čekání, umožnit lepší plánování denních aktivit, byla infuzní péče centralizována.  Lidé budou nyní přesně vědět čas a místo své léčby a budou ji tak moci lépe skloubit např. s výkonem svého zaměstnání.  

Při sledování televize či poslechu hudby ošetří lékaři a sestry oddělení ARO pacienty na pěti polohovacích křeslech určených pro infuzní terapii. Tato centralizace umožňuje ambulantní péči zajistit i pro pacienty odeslané praktickými lékaři, kteří se rozhodnou infuze indikovat v terénu po prvním kontaktu s pacientem. Nové oddělení bude schopno ošetřit bez obtíží cca 35 pacientů v jedné směně. Poptávka ukáže na případnou nutnost zvýšit počet směn. V případě vyššího zájmu lékařů specialistů či praktických lékařů je možné domluvit již nyní aplikaci infuzí i v mimopracovní době či o víkendech.

Rozhodnutí svěřit provoz infuzního centra personálu anesteziologicko - resuscitačního oddělní nebylo samoúčelné. Sestry a lékaři ARO mají největší erudici v kanylaci cév. Navíc jsou díky svému profesnímu zaměření a vybavení pracoviště schopni okamžitě řešit nenadálé komplikace spojené s nitrožilní aplikací léků. Příkladem mohou být těžké alergické reakce.

Díky snáze kontrolovanému vykazování poskytované péče zdravotním pojišťovnám bude přesnost výkaznictví jistě i finančním přínosem pro nemocnici.  Jednoduše řečeno, by tato reorganizace provozu měla přinést zvýšení komfortu pacientů a zároveň si  na sebe vydělat. A to není v současném systému poskytování a proplácení péče obvyklým jevem.

Často bolestivá a nepříjemná léčba, která si u konkrétních nemocných vyžaduje nezřídka i 10 opakování, bude od letošního roku probíhat v důstojném, personálně i technicky dobře vybaveném prostředí. Zrealizovaný inovativní posun v ambulantní léčbě je dalším nepochybným zlepšením péče v Písku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…