Cervarix k prevenci rakoviny děložního čípku v ČR dostupný již více než 8 let

01.02.2016 18:00

V České republice jsou dostupné tři HPV vakcíny. Jednou z nich je vakcína Cervarix, která byla uvedena na trh v září 2007.

Cervarix k prevenci rakoviny děložního čípku v ČR dostupný již více než 8 let
Foto: Cervarix
Popisek: Cervarix

Očkovací látka obsahuje viru podobné neinfekční částice, které nemohou vyvolat samotné onemocnění. Naopak, pouze očkování může účinně zabránit rozvoji HPV infekce, a je tak vhodnou prevencí onkologického onemocnění děložního čípku.

Očkování vakcínou Cervarix je obecně dobře snášeno. Nejčastěji vyskytujícími se nežádoucími účinky  mohou být lokální reakce v místě vpichu jako je zarudnutí, otok, bolestivost, bolest svalů nebo hlavy.

U dívek a žen, které se dosud s HPV viry nesetkaly a které byly v klinických studiích očkovány 3 dávkami vakcíny Cervarix, byl zaznamenán až 93% pokles všech případů onemocnění děložního čípku*. Již se nezohledňovalo, který z mnoha HPV typů onemocnění vyvolal. Této studie se zúčastnilo více než 18 000 dívek a žen ve věku 15 – 25 let.

Podobně jako je tomu u všech vakcín nemusí ani Cervarix v běžném používání chránit všechny očkované. Očkování nemá efekt na již aktivní HPV infekci či klinicky přítomné onemocnění děložního čípku. Pravidelný gynekologický skrínink proto zůstává i po očkování nedílnou součástí prevence onemocnění.

Vakcína Cervarix se 9 – 14letým dívkám podává ve 2 dávkách. Ženám a dívkám starším 15 let se aplikují 3 dávky vakcíny.

Vakcína Cervarix je plně hrazená z prostředků veřejného zdravotního pojištění pouze pro 13leté dívky.

www.cervarix.cz

* onemocnění děložního čípku = těžká předrakovinná poškození děložního čípku, tzv. CIN3+ léze

Cervarix injekční suspenze, vakcína proti lidskému papilomaviru (HPV typy 16, 18) je vázaná na lékařský předpis. O vhodnosti očkování se poraďte s lékařem. Očkování provádí lékař formou injekce. Přečtěte si pečlivě předem Příbalovou informaci dostupnou i na www.gskkompendium.cz. Případné nežádoucí účinky prosím hlaste i na cz.safety@gsk.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …