Česká centra: Roman Štětina v Bristolu vystavuje Návod k použití Jiřího Koláře

11.09.2016 7:35

Roman Štětina je prvním českým umělcem, který vystaví svá díla v prestižní galerii současného umění Spike Island v Bristolu. Návštěvníci zhlédnou jeho celovečerní film o vzniku nahrávky Kolářových básní. Slavný Štětinův snímek s názvem Návod k použití Jiřího Koláře vznikl ve spolupráci s rozhlasovým režisérem Miroslavem Buriánkem. Partnerem výstavy je České centrum Londýn.

Česká centra: Roman Štětina v Bristolu vystavuje Návod k použití Jiřího Koláře
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Návod k použití Jiřího Koláře je Štětinovým laureátským projektem, který vznikl v produkci ostravské  galerie  PLATO a Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Dokumentuje průběh náročného dvoudenního nahrávání rozhlasové adaptace Kolářova experimentálního básnického pásma pod režijním vedením Miroslava Buriánka, který působil v Českém rozhlase 37 let.  

Rozhlas je jedním ze stěžejních témat dosavadní tvorby Romana Štětiny. V nové instalaci zachycuje přenesení psaného textu do rozhlasového média skrze precizní a dynamický proces dolaďování intonace, intenzity slov a ticha, tak aby byla uchována Kolářova původní vize a zároveň Buriánkova interpretace. Velkoplošná projekce konfrontuje diváka s detaily tváří účastníků nahrávání. Pozorovatel se stává svědkem tvůrčího procesu a sleduje – nikoli poslouchá – různé nuance rozhlasového herectví.

Téměř dvou a půl hodinový film tak odkrývá techniku nahrávání, aniž by divákovi ukázal finální nahrávku. Projekt je zároveň svéráznou poctou rozhlasu, rozhlasovým hrám a zejména samotnému Miroslavu Buriánkovi.

HELEN LEGG, ŘEDITELKA GALERIE SPIKE ISLAND:

Ze spolupráce s Romanem Štětinou jsme nadšeni a jsme rádi, že svůj projekt s rozhlasovým režisérem Miroslavem Buriánkem představí na podzim právě u nás. Filmová instalace Návod k použití Jiřího Koláře je nejen výborným úvodem k celkové Romanově tvorbě, ale nabídne našim návštěvníkům možnost se seznámit s uměleckou produkcí několika generací českých umělců.“

Štětinova tvorba je v zahraničí úspěšná, účastnil se skupinových výstav v USA, Velké Británii či Německu. Po vernisáži v Bristolu následuje projekce krátkých videí a filmů Romana Štětiny a Dominika Gajarského ve známém londýnském artovém kině Close Up s podporou londýnského centra pro experimentální film Lux. V listopadu pak v rámci festivalu současného umění Cardiff Contemporary 2016 ve spolupráci s kurátorkou Louise Hobson vytvoří nové dílo přímo v ulicích města.

TEREZA PORYBNÁ, ŘEDITELKA ČESKÉHO CENTRA LONDÝN:

České centrum Londýn se snaží podporovat rozmanité prezentace současného umění. Kromě Spike Island spolupracujeme například na rezidenčních programech pro umělce a kurátory s londýnskými organizacemi Delfina Foundation a Gasworks, pořádáme přednášky a performance s The Performance Studio”.

Výstava Romana Štětiny a Miroslava Buriánka je organizována ve spolupráci s Českým centrem Londýn. Štětinův film Návod k použití Jiřího Koláře byl vytvořen pro Společnost Jindřicha Chalupeckého. Štětina získal tuto zakázku jako výherce ceny Jindřicha Chalupeckého v roce 2014. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne