Česká centra: Elegance molekuly letí do Bruselu

06.09.2022 10:57 | Tisková zpráva

Dejvické divadlo se vůbec poprvé v rámci českého předsednictví představí bruselskému publiku. Zásluhou Českého centra Brusel budou moci Belgičané díky kulturním aktivitám konaným pod hlavičkou České republiky zhlédnout inscenaci Elegance molekuly režiséra Petra Zelenky v Bruselu a Lovani.

Česká centra: Elegance molekuly letí do Bruselu
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Příběh vývoje převratného léku proti AIDS a jeho tří otců – objevitelů, prof. Antonína Holého (českého chemika a ředitele Ústavu organické chemie a biochemie), Erika De Clercqa (belgického lékaře z lovaňské katolické univerzity) a Johna C. Martina (amerického chemika a zakladatele významné farmaceutické společnosti Gilead Sciences) je oslavou české vědy a mezinárodní vědecké spolupráce. Záštitu této události poskytla Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Tři molekuly, tři muži se společnou vizí a odvahou riskovat. Divadelní hra jednoho z nejúspěšnějších současných českých dramatiků Petra Zelenky pojednává o genezi a dramatickém vývoji těchto molekul do léčebných látek proti AIDS vyráběných v českých chemických laboratořích.  „Objev českého chemika Antonína Holého dnes zachraňuje miliony životů právě díky společnému úsilí tří vědců, z nichž jedním je i belgický virolog Erik De Clercq. Jelikož je české předsednictví v Radě EU skvělou příležitostí k oslavě českých vědeckých úspěchů, přijede renomovaný soubor Dejvického divadla sehrát tento fascinující příběh vůbec poprvé i do Belgie.“  Konstatuje Jitka Pánek Jurková, ředitelka Českého centra Brusel.

„Elegance molekuly je brilantní divadelní kus v podání vynikajícího souboru o magickém příběhu. Vypráví o tom, jak objev účinné molekuly v pražské laboratoři Antonína Holého a spolupráce vědců skrze železnou oponu vedly k léku, který zachránil desítky milionů lidských životů po celém světě. Vyprávět tento příběh v době českého předsednictví, po virové epidemii v Bruselu a v Lovani, tedy v místech, kde se také částečně odehrával, je tou nejlepší propagací českého umu i vysoce kvalitní vědy,“ dodává Jaroslav Kurfürst, náměstek pro řízení Sekce
evropské MZV ČR. 

Elegance molekuly se odehraje 6. září 2022 v Královském vlámském divadle v Bruselu, 7. září 2022 v divadle 30CC/Wagehuys v Lovani. Lovaňského představení se zúčastní také profesor Erik De Clercq, kterého v inscenaci ztvárňuje Pavel Šimčík. Akce není jen ohlédnutím do minulosti: doprovodí ji dvoudenní vědecká konference Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) a REGA Institutu Katolické univerzity v Lovani, během které budou přední vědci z obou zemí diskutovat současné vědecké pokroky v léčbě rakoviny. V hlavních rolích inscenace Dejvického divadla budou moci diváci ocenit další excelentní výkony Ivana Trojana, Martina Myšičky, Veroniky Kubařové, Vladimíra Polívky.

„Činnost našeho divadla je založena na spolupráci s různými institucemi a stejně jako spolupráce s Ústavem organické chemie a biochemie ČSAV při vzniku inscenace, která byla nejen ideová, ale i materiální, tak spolupráce s Českými centry při zahraničních výjezdech přináší divadlu možnost realizovat akce, které by bez přispění partnerů, nemohly proběhnout,“ říká Eva Kejkrtová Měřičková, zakladatelka a emeritní ředitelka Dejvického divadla.
Elegance molekuly byla oceněna v rámci Cen divadelní kritiky 2018 jako nejlepší poprvé uvedená česká hra roku. Projekt je realizován s podporou a ve spolupráci Magistrátu hl. m. Prahy, Ministerstva kultury ČR, Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, Rega Institutu KU Leuven, Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU/ATI), Perform Czech, Českých center -  Českého centra Brusel, Ministerstva zahraničních věcí ČR, Stálého zastoupení ČR při EU a Velvyslanectví ČR v Belgii. Hra vznikla s finančním přispěním Nadačního fondu Neuron na podporu vědy.  Obě představení se odehrají v češtině s anglickými a nizozemskými titulky.

Spolupráce Českých center a Dejvického divadla není náhodná či ojedinělá. Skvělý český soubor se představil zahraničnímu publiku prostřednictvím Českých center např. v roce 2009 na divadelním festivalu v Buenos Aires v Argentině, v rámci 20. ročníku Made in Prague v Londýně v roce 2016 či berlínskému publiku v rámci Česko-německého kulturního jara v roce 2017.  Pečlivý výběr her byl vždy zaměřen na průřezovou tvorbu divadla, tedy na původní českou hru (Černá díra, Teremin), dramatizaci současné světové literatury (Ucpanej systém) nebo uvedení výborně zpracovaného klasického textu náročné Shakespearovy hry  Zimní pohádka.

Věda a inovace jsou jedním z průřezových témat předsednického programu Českých center. Elegance molekuly navíc nabízí pro místní publikum velmi atraktivní propojení českého a belgického kontextu. Belgická představení budou uvedena za přítomnosti ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové, náměstka ministra zahraničí Jaroslava Kurfürsta, velvyslankyně stálého zastoupení ČR při EU Edity Hrdé, velvyslance České republiky v Belgii Pavla Kluckého, ředitele ÚOCHB Jana Konvalinky a dalších významných hostů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…