Česká národní banka: Koruna oslaví 100. narozeniny

31.03.2018 8:40

Naši měnu čeká v příštím roce 100. výročí vzniku. Česká národní banka připravila k této výjimečné příležitosti soubor akcí a aktivit, které připomenou nejen historii česko-slovenské koruny, ale zároveň přiblíží veřejnosti činnosti centrální banky a její roli. ČNB také vydá vysokohmotnostní zlatou minci a poprvé v historii i pamětní bankovku.

Česká národní banka: Koruna oslaví 100. narozeniny
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Přestože samotné výročí koruny připadá na rok 2019, oslavy tohoto významného jubilea začínají již v letošním roce věnovanému 100 let od vzniku naší republiky. Jako první z plánovaných akcí vyhlašuje ČNB společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy soutěž pro studenty základních a středních škol o návrh pamětní stokorunové bankovky.

„Touto soutěží dáváme příležitost zapojit se do oslav výročí československé koruny také studentům a dětem. Mohou si vyzkoušet, jaké je to být autorem pamětní bankovky, a dozvědět se tak více o naší měně, která je součástí našeho každodenního života již 100 let,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Studenti mohou soutěžit ve třech věkových kategoriích o ceny, které přímo souvisejí s výrobou českých mincí a bankovek. Podmínky soutěže jsou k dispozici na našich webových stránkách. Vyhrát lze historicky první pamětní bankovku, návštěvu Státní tiskárny cenin a České mincovny nebo účast na diskusi s autorem pamětní mince. Vítězné návrhy budou dále umístěny na výstavě ČNB 100 let česko-slovenské koruny, která bude přístupná na Pražském hradě v průběhu jara 2019. Na této výstavě umožní centrální banka veřejnosti prohlédnout si například zlaté slitky, mince a medaile, originální návrhy československých bankovek od Alfonse Muchy, Maxe Švabinského, Karla Svolinského aj. nebo vzácné československé mince a papírové peníze.

Mezi další aktivity, které jsou v rámci oslav plánovány, patří také vydání odborné publikace představující nejvýznamnější milníky naší měny. Dále ČNB uspořádá mezinárodní konferenci a v neposlední řadě se po třech letech uskuteční Den otevřených dveří pražské centrály. Do slavnostní podoby se převlékne také logo ČNB, které k této příležitosti upravil jeho autor, profesor Jan Solpera.

O průběhu oslav bude ČNB informovat na speciálně vytvořené podstránce 100 let česko-slovenské koruny, na které budou průběžně doplňovány informace k jednotlivým bodům. S blížícím se výročím se do informační kampaně zapojí také generální mediální partner oslav Česká televize a hlavní mediální partner Český rozhlas.

Zapojte se i vy do akcí připravených k 100 letům česko-slovenské koruny a oslavte je s námi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…