Česká národní banka vydává nové vzory bankovek 100 Kč a 200 Kč

06.09.2018 7:34

Česká národní banka uvedla včera do oběhu nové vzory bankovek v nominální hodnotě 100 Kč a 200 Kč. I když celkový vzhled bankovek zůstává na první pohled zachován, nová platidla mají posílenou ochranu proti padělání a umožňují snadnější zpracování na technických zařízeních. Díky novým stokorunám a dvousetkorunám se tak sjednotí podoba všech českých bankovek.

Česká národní banka vydává nové vzory bankovek 100 Kč a 200 Kč
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Hlavním motivem bankovky 100 Kč tak zůstane Karel IV., zatímco v případě bankovky 200 Kč to bude i nadále Jan Amos Komenský. Stokoruny uvedené do oběhu v letech 1995 a 1997 a dvousetkoruny, které byly vydány v letech 1996 a 1998, zůstanou i nadále v platnosti a budou postupně nahrazovány novým vzorem v závislosti na svém opotřebení.

„Novými vzory stokoruny a dvousetkoruny završujeme tzv. inovovanou emisi českých bankovek, zahájenou v roce 2007. Změny spočívají zejména v nových prvcích proti padělání. Umožní však také oboustranné zpracování bankovek na moderních strojích, a tudíž efektivnější zajištění hladkého peněžního oběhu, což je jeden z hlavních úkolů České národní banky,“ uvedl k emisi guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Vydání bankovky 100 Kč a 200 Kč vzoru 2018 je součástí dlouhodobého programu zvyšování ochrany českých bankovek proti padělání.

Hlavní změny bankovek 100 Kč a 200 Kč vzoru 2018 shrnuje spot ČNB (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nakladatelství Olympia: Spiknutí je stále nejprodávanější knihou v Česku!

11:34 Nakladatelství Olympia: Spiknutí je stále nejprodávanější knihou v Česku!

Kniha "Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" byla i v týdnu od 13. května do 19. květn…