Česká obchodní inspekce: Průměrně každý čtvrtý prodejce před Vánoci nedodržel zákon

29.12.2017 21:25

Poslední dva týdny před Vánoci Česká obchodní inspekce zintenzivnila kontroly na vánočních trzích. V rámci celé České republiky bylo provedeno od 11. do 24. prosince 431 kontrol a z toho ve 103 případech inspektoři zjistili porušení zákona (24 %). Někteří prodejci dokonce neměli problém nalít alkohol nezletilé osobě.

Česká obchodní inspekce: Průměrně každý čtvrtý prodejce před Vánoci nedodržel zákon
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Například inspektoři ČOI Královéhradeckého a Pardubického kraje se ve dnech od 13. do 20. prosince v rámci kontrolní akce zaměřili na stánkový prodej na vánočních trzích v pěti městech, konkrétně se jednalo o Pardubice, Chrudim, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou a Trutnov. Kontrolní akce se zúčastnilo 9 pracovníků České obchodní inspekce a provedli celkem 19 kontrol maloobchodního prodeje a hostinských služeb. Ve 12 provozovnách bylo zjištěno porušení zákona, tj. 63 %.

7 provedených kontrol Královéhradeckým a Pardubickým inspektorátem na vánočních trzích bylo s přizvanou nezletilou osobou za účelem prověření, zda této nezletilé osobě bude prodán alkoholický nápoj (např. medovina, svařené víno). U 5 provedených kontrol prodávající osobě mladší 18 let (nezletilému) alkoholický nápoj prodali (tj. 71 %).

Další nejčastější zjištění krajského inspektorátu:

  • nevydání dokladu na žádost spotřebitele (5x)
  • nesprávné účtování zakoupených výrobků (2x)
  • neseznámení spotřebitele s cenou (2x)
  • prodej výrobků v nesprávné hmotnosti (1x)
  • a další méně častá porušení právních předpisů.

5 kontrol s méně závažnými prohřešky bylo ukončeno uložením sankcí na místě v celkové částce 6 000 Kč, 7 kontrol bude řešeno ve správním řízení.

Česká obchodní inspekce pro Ústecký a Liberecký kraj se zaměřila v posledním týdnu před Vánoci především na kontroly prodeje vánočních kaprů. Inspektoři se zejména zajímali o to, zda prodávající používají kalibrované úředně ověřené váhy a zda zakoupené zboží správně účtují. Dále inspektoři kontrolovali, zda je spotřebitel řádně seznámen s cenou kapra a zároveň i s cenou dalších doplňkových služeb souvisejících s prodejem ryb. Celkem bylo inspektorátem v uvedeném období provedeno 27 kontrol, v 6 případech bylo zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele (22 %). Nejčastěji se nedostatky týkaly nesprávně stanovené hmotnosti kapra a neseznámení spotřebitele s cenou dalších služeb či zboží (neocenění nabízených rybích vnitřností) a doplňkového sortimentu (nákupní taška), dále se inspektoři setkali s nedostatky v dokladu o zakoupení. Pěti prodejcům byly uloženy pokuty v celkové výši 8 500 Kč příkazem na místě, v jednom případě povede Česká obchodní inspekce s prodejcem správní řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…