Česká obchodní inspekce: „Sliz“ obsahoval nadlimitní množství boru

14.07.2020 7:34

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu v nabídce hračku s nadlimitním obsahem boru. Při jeho nadměrném příjmu dochází k ukládání v těle a při velké dávce se toto zvýšené množství může projevit i akutními příznaky nevolností. ČOI nařídila zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu.

Česká obchodní inspekce: „Sliz“ obsahoval nadlimitní množství boru
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila nebezpečnou hračku Sliz „JUN TAO“. Jedná se o transparentní plastový kelímek naplněný slizem oranžové barvy. Hmotnost balení je cca 500 g. Na víčku kelímku je nalepena barevná etiketa s názvem výrobku a informací, že hračka je vhodná pro děti od tří let. Dodatečně je na výrobek dolepena papírová etiketa, na které je uveden typ výrobku, čárový kód, jméno a sídlo dovozce, označení shody CE, země původu a upozornění, že hračka je nevhodná pro děti do 3 let.   

Chemické složení slizu bylo ověřeno dle zkušebních postupů a analytických metod a laboratorně zjištěné množství boru bylo cca 474 mg/kg (postupy a metody uvedené v normě EN 71-3:2013 + A3:2018).  V tekutém nebo viskózním materiálu hračky je povolen migrační limit boru 300 mg/kg.

Při nadměrném příjmu boru dochází k jeho ukládání v těle a při velké dávce se toto zvýšené množství boru může projevit i akutními příznaky jako je např. zvracení, průjem či vyrážky.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi hračky ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z distribuce. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému RAPEX. 

Informace o výrobku
Název výrobku: Sliz
Typ: HLT6583
Značka: JUN TAO – Super Light Clay
EAN: 6921347054034
Identifikační údaje výrobce: neuvedeny
Identifikační údaje dovozce: Home comfort s.r.o., Libušská 319, Praha 4
Země původu: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…