Česká obchodní inspekce: „Sliz“ obsahoval nadlimitní množství boru

14.07.2020 7:34

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu v nabídce hračku s nadlimitním obsahem boru. Při jeho nadměrném příjmu dochází k ukládání v těle a při velké dávce se toto zvýšené množství může projevit i akutními příznaky nevolností. ČOI nařídila zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu.

Česká obchodní inspekce: „Sliz“ obsahoval nadlimitní množství boru
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila nebezpečnou hračku Sliz „JUN TAO“. Jedná se o transparentní plastový kelímek naplněný slizem oranžové barvy. Hmotnost balení je cca 500 g. Na víčku kelímku je nalepena barevná etiketa s názvem výrobku a informací, že hračka je vhodná pro děti od tří let. Dodatečně je na výrobek dolepena papírová etiketa, na které je uveden typ výrobku, čárový kód, jméno a sídlo dovozce, označení shody CE, země původu a upozornění, že hračka je nevhodná pro děti do 3 let.   

Chemické složení slizu bylo ověřeno dle zkušebních postupů a analytických metod a laboratorně zjištěné množství boru bylo cca 474 mg/kg (postupy a metody uvedené v normě EN 71-3:2013 + A3:2018).  V tekutém nebo viskózním materiálu hračky je povolen migrační limit boru 300 mg/kg.

Při nadměrném příjmu boru dochází k jeho ukládání v těle a při velké dávce se toto zvýšené množství boru může projevit i akutními příznaky jako je např. zvracení, průjem či vyrážky.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi hračky ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z distribuce. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému RAPEX. 

Informace o výrobku
Název výrobku: Sliz
Typ: HLT6583
Značka: JUN TAO – Super Light Clay
EAN: 6921347054034
Identifikační údaje výrobce: neuvedeny
Identifikační údaje dovozce: Home comfort s.r.o., Libušská 319, Praha 4
Země původu: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…