Česká obchodní inspekce: V prosinci 2019 nevyhověl jeden vzorek nafty

16.02.2020 17:17

Česká obchodní inspekce uskutečnila v prosinci 162 kontrol jakosti pohonných hmot. Příslušným požadavkům nevyhověl jeden vzorek nafty. Oproti listopadu došlo ke zlepšení, jelikož v tomto měsíci nevyhověly čtyři vzorky pohonných hmot.

Česká obchodní inspekce: V prosinci 2019 nevyhověl jeden vzorek nafty
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce monitorovala v prosinci jakost pohonných hmot na území České republiky. U čerpacích stanic odebrala 162 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl 1 kontrolovaný vzorek.
Inspektoři ČOI zaznamenali v prosinci zlepšení, jelikož v listopadu nevyhověly 4 vzorky pohonných hmot – tři vzorky motorové nafty a jeden vzorek LPG. V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v prosinci oproti listopadu došlo ke zlepšení z 1,7 % na 0,6 % v počtu nevyhovujících vzorků.

Vzorky směsného paliva SMN 30 a FAME vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v  prosinci 2019 odebrány.

Motorové nafty

V měsíci prosinci 2019 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 81 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru „bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 37,5°C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření  53,0°C). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590+A1 – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 81 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 60 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila v prosinci v jednom případě zákaz prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 6 672 l pohonných hmot v hodnotě 208 166,40 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:



Legenda: OD = odebráno, N = nevyhověl
Přílohy: č. 1 - Monitoring a sledování jakosti pohonných hmot prosinec 2019
č. 2 - Monitoring a sledování jakosti pohonných hmot leden - prosinec 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mají něco společného Březinová, France, nebo Batěk s knížaty?

15:23 Mají něco společného Březinová, France, nebo Batěk s knížaty?

Již tento pátek 24. května 2024 se uskuteční od 20 hodin tzv. unikátní Minikoncert v Apartmánech Kní…