Česká obchodní inspekce: V prosinci nevyhověl jeden kontrolovaný vzorek nafty

06.02.2021 15:40

Česká obchodní inspekce kontrolovala jakost pohonných hmot v prosinci 2020. Odebrala 130 vzorků pohonných hmot a jakostním požadavkům nevyhověl jeden vzorek motorové nafty.

Česká obchodní inspekce: V prosinci nevyhověl jeden kontrolovaný vzorek nafty
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce kontrolovala v prosinci minulého roku jakost pohonných hmot. Na čerpacích stanicích v ČR odebrala 130 vzorků pohonných hmot. Stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl 1 odebraný a kontrolovaný vzorek motorové nafty.

Kontroly a sledování jakosti pohonných hmot (automobilové benziny, motorové nafty, LPG, CNG a ethanol E85) byly prováděny v celé ČR formou odběrů vzorků a laboratorních rozborů.

Oproti listopadu bylo v prosinci zaznamenáno zhoršení, jelikož v listopadu vyhověly všechny odebrané vzorky.

Vzorky směsného paliva SMN 30 a FAME vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v prosinci 2020 odebrány.

tabulka

Motorové nafty
V prosinci 2020 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 67 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru „bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 38,5°C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 53,0°C). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590+A1 – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 133/2010 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty, o způsobu sledování a monitorování složení a jakosti pohonných hmot a o jejich evidenci (vyhláška o jakosti a evidenci pohonných hmot).

Biopaliva v pohonných hmotách
Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 67 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 49 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.