Česká obchodní inspekce: Výsledky kontrol radiostanic

04.02.2021 9:15

Česká obchodní inspekce uskutečnila kontroly zaměřené na profesionální radiostanice. V minulém roce zkontrolovala u 21 hospodářských subjektů 24 výrobků a nedostatky zjistila u 14 z nich.

Česká obchodní inspekce: Výsledky kontrol radiostanic
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce v rámci mezinárodního projektu ADCO RED provedla v roce 2020 kontroly zaměřené na „Profesionální radiostanice“ přenosné PMR (analogové a digitální) a PMR 446 (analogové a digitální), které jsou obvykle využívány jako přenosné, ruční vysílačky a jsou ideálním komunikačním prostředkem v rozsáhlejších průmyslových areálech, v halách i volných prostorech, v zemědělství, lesnictví, dopravě, ve výrobě, při ostraze objektů, ale i při zábavě a sportu.

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

Cílem kontrolní akce bylo ověřit, zda radiostanice dodávané na trh ČR splňují stanovené zákony a nařízení vlády (viz příslušná legislativa). V tržní síti byly kontrolovány výrobky ve značení, průvodní dokumentaci (EU prohlášení o shodě, bezpečnostní pokyny, návody k používání) a označení CE. Dále byly kontrolovány podklady pro ověření shody a technická dokumentace.

Inspektoři ČOI zkontrolovali 21 hospodářských subjektů (19 distributorů, 1 dovozce a 1 výrobce). Porušení právních předpisů zjistili u 12 hospodářských subjektů (11 distributorů a 1 dovozce). V rámci kontrolní akce bylo kontrolováno 24 výrobků, nedostatky byly zjištěny u 14 z nich.

Nejčastěji se jednalo o nedostatky v  EU prohlášení o shodě, v přiložené průvodní dokumentaci a v označování přímo na výrobku, kdy z toho:

- v 5 případech se jednalo o nedostatky v EU prohlášení o shodě (nebylo uvedeno v českém jazyce)

- v 6 případech se jednalo o nedostatky v předloženém návodu k použití a bezpečnostních informacích (4x nebyl k výrobku přiložen písemný návod k použití v českém jazyce a  2x chyběly v návodu k použití bezpečnostní informace v českém jazyce)

- v 8 případech se jednalo o nedostatky v označení výrobku (neuvedení jména nebo obchodní firmy výrobce/dovozce, popřípadě ochranné známky, a adresy pro doručování)

Některé výrobky měly současně více nedostatků.

V rámci kontrolní akce byly také odebrány 3 vzorky výrobků. Ty byly odeslány do zkušebny Českého metrologického institutu, kde byly provedeny laboratorní zkoušky. Dva vzorky nevyhověly v testovaných technických parametrech požadavkům ČSN ETSI EN 300 086 V2.1.2 Pozemní pohyblivá služba – Rádiová zařízení s vnitřním nebo vnějším anténním konektorem, určených převážně pro analogový přenos řeči – Harmonizovaná norma pokrývající základní požadavky článku 3.2 Směrnice 2014/53/EU. Nejednalo se však o vážné nedostatky, které by mohly přímo ohrozit konečného uživatele.
Česká obchodní inspekce za porušení právních předpisů uložila 5 pokut v celkové hodnotě 28 000 Kč. Ve 3 případech bylo ve správním řízení uloženo napomenutí a v 1 případě byl případ vyřešen domluvou, 3 případy jsou ve stavu podání návrhu na zahájení správního řízení.Příslušné právní předpisy:

? nařízení vlády č. 426/2016 Sb., o posuzování shody rádiových zařízení
? nařízení vlády č. 117/2016 Sb., o posuzování shody výrobků z hlediska elektromagnetické kompatibility při jejich dodávání na trh
? nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních
? nařízení vlády č. 118/2016 Sb., o posuzování shody elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí při jejich dodávání na trh
? zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
? zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.