Česká pošta: Aršík se symboly sametové revoluce připomíná její výročí

13.11.2019 17:11

Ruce se vztyčenými prsty symbolizujícími vítězství a vyobrazenou trikolorou, pohotovostní pluk SNB a Karel Kryl hrající na kytaru - takový dobový výjev představuje motiv příležitostného poštovního aršíku s názvem 30. výročí sametové revoluce, jenž Česká pošta představila ve středu 13. listopadu. Aršík je vydáván v nominální hodnotě 44 Kč a autorem jeho návrhu je Zdeněk Netopil, rytcem obálky prvního dne vydání (FDC), též s motivem stojícího Karla Kryla, je Václav Fajt.

Česká pošta: Aršík se symboly sametové revoluce připomíná její výročí
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

První větší projevy nespokojenosti obyvatel začaly v srpnu roku 1988 a demonstrace pak pokračovaly až do konce totality. V lednu 1989 se konaly vzpomínkové demonstrace při příležitosti Palachovy oběti a následné nasazení vodních děl a zásahových jednotek s psovody přimělo k dalším demonstracím více lidí. Po dalších demonstracích 21. srpna a 28. října se vedení KSČ snažilo zavést tvrdá protiopatření, nicméně v listopadu přišly zprávy o pádu Berlínské zdi, o volebním vítězství Solidarity v Polsku a přípravách svobodných voleb v Maďarsku. Při demonstraci 17. listopadu, na památku 50. výročí uzavření vysokých škol nacisty v roce 1939 a vzpomínku na zastřeleného Jana Opletala, na Národní třídě proti demonstrantům zasáhly ozbrojené složky VB a pluk SNB. Způsob zásahu pobouřil celou veřejnost a měl za následek start vlny protestních akcí po celém státě a začátek tzv. sametové revoluce. V noci z 18. na 19. listopadu 1989 vzniklo Občanské fórum v čele s Václavem Havlem a již 21. listopadu jeho zástupci jednali s premiérem Ladislavem Adamcem, přičemž dne 7. prosince 1989 podala jeho federální vláda demisi. Po třech dnech byla ustavena tzv. vláda národního porozumění v čele s Mariánem Čalfou. Po jmenování této vlády Gustáv Husák abdikoval na funkci prezidenta republiky, do čela Federálního shromáždění byl zvolen Alexander Dubček a 29. prosince 1989 byl Václav Havel zvolen prezidentem republiky.

Český písničkář a básník Karel Kryl patřil v letech 1968 až 1989 k nejvýznamnějším představitelům českého protestsongu. V jeho autorském repertoáru byly krátké úderné písně, ale i delší poetické a melancholické skladby. První desku vydal půl roku po invazi sovětských tanků a píseň Bratříčku, zavírej vrátka vznikla údajně naprosto spontánně v noci 22. 8. 1968, jako okamžitá reakce na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Emigroval 9. 9. 1969 a usadil se v Mnichově. Do vlasti se vrátil v listopadu 1989 na pohřeb své matky. Po krátkém nadšení ze Sametové revoluce Kryl začátkem roku 1990 uveřejnil kritickou píseň Sametové jaro a jako jeden z mála otevřeně protestoval proti možnému rozpadu Československa. Zemřel 3. 3. 1994 v Mnichově po prodělaném těžkém infarktu.

Výroční příležitostný poštovní aršík je vydáván v nominální hodnotě 44 Kč a vytiskla je Poštovní tiskárna cenin ocelotiskem z ploché desky kombinovaným plnobarevným ofsetem v nákladu 43 000 ks a FDC pak ocelotiskem z ploché desky v nákladu 3 500 ks. Zájemci si jej mohou zakoupit na kterékoliv specializované filatelistické přepážce, vybraných poštách a na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…