Česká republika obhajovala reverse charge před europoslanci

31.08.2016 20:51

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček dnes vysvětloval výboru ECON Evropského parlamentu možnost využití přenesení daňové povinnosti při řešení celoevropského problému s podvody na DPH.

Česká republika obhajovala reverse charge před europoslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

„Usilujeme o zavedení mechanismu u plnění nad 10 000 euro v podobě dočasné výjimky pro Českou republiku. Náš pilotní projekt by mohl přinést důležitá data pro ostatní země o tom, že přenesení daňové povinnosti funguje a mohlo by být definitivním řešením v boji proti daňovým únikům,“ zdůraznil poslancům z Hospodářského a měnového výboru Martin Janeček.

„Mechanismus reverse charge nenarušuje systém DPH jako takový, pouze se mění jeden jeho prvek, aby byl odolnější a bezpečnější,“ ujišťoval Martin Janeček.

Česká republika vnímá podvody na DPH a zejména karuselové podvody jako obrovský problém. V návaznosti na ně dochází i k narušování vnitřního trhu a existuje zde i propojení s organizovaným zločinem. Jako jeden z nejefektivnějších prostředků vidí zástupci České republiky plošné zavedení reverse charge, který jako takový již existuje v rámci stávajícího systému DPH. „V České republice jsme zaznamenali pokles objemu podvodů o 98 % u komodit, kde jsme reverse charge zavedli,“ zmínil ředitel Finanční správy.

Evropská komise se již v červnu zavázala, že do konce letošního roku předloží legislativní návrh umožňující členským státům zavést mechanismus přenesení daňové povinnosti, další krok bude na Evropském parlamentu. „Je třeba rychle najít řešení a jednat,“ apeloval Martin Janeček na europoslance.

Slyšení v Evropském parlamentu znovu ukázalo, že názory na reverse charge jakožto konečný systém pro řešení podvodů s DPH se liší. Nicméně udělení dočasné výjimky pro Českou republiku v podobě pilotního projektu si získalo podporu řady europoslanců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…