Česká republika se připojila k mezinárodní konvenci zakazující nezákonné obstarávání orgánů k transplantacím

07.04.2015 14:01

Celkem čtrnáct členských států EU podepsalo minulou středu úmluvu Rady Evropy proti obchodování s lidskými orgány na mezinárodní konferenci ve španělském městě Santiago de Compostela. Česká republika se tímto krokem zařadila mezi první signatáře této mezinárodní konvence. Dokument je výsledkem několikaleté snahy Rady Evropy v boji proti obchodování s lidskými orgány, které se účastnili také pracovníci Ministerstva spravedlnosti ČR a zástupce Koordinačního střediska transplantací (KST).

Česká republika se připojila k mezinárodní konvenci zakazující nezákonné obstarávání orgánů k transplantacím
Foto: red
Popisek: JUDr. Přemysl Frýda

V otázkách práva, ochrany a prevence vztahujících se k oblasti transplantací je Česká republika v popředí. Všechny zásady přijaté konvence jsou již několik let zakomponovány do českého trestního zákoníku a to i díky novele transplantačního zákona z roku 2013, na které se spolupodílelo právě i Koordinační středisko transplantací.

Minulý týden se sešlo přes 250 odborníků ve španělském městě Santiago de Compostela na mezinárodní konferenci o boji proti nezákonnému obchodování s lidskými orgány. Lékaři, právníci a politici z celého světa tak završili několikaletou snahu Rady Evropy, na jejímž konci bylo přijetí mezinárodní konvence zakazující jakoukoliv formu obstarávání orgánů k transplantacím, která by byla založena na vydírání, uplácení nebo zneužití nouze. Ve skutečnosti byla ČR jednou ze 14 zemí, které dokument podepsaly jako první a ke kterým se teď budou přidávat státy další. Úplně přesně byl náměstek českého ministra spravedlnosti, Petr Jäger, pátý v pořadí podepisujících, po zástupci Belgie a před Dánskem.

Během dvoudenní konference zazněla celá řada příspěvků z mnoha zemí světa. „Vyslechli jsme si příběhy zneužitých lidí z rozvojových zemí, ale vystoupili i účastníci ze zemí bohatých, kteří aktivně bojují proti tomu, aby tato praxe dále pokračovala. Prezentovaly se fotografie chudáků s jizvou po vyjmuté ledvině, za kterou dostali výměnou pár set euro a zničené zdraví až do konce života.  Viděli jsme desítky novinových článků a obrázků dokumentujících otřesné případy, ale došlo i na záběry ze zatýkání zdravotníků nebo zprostředkovatelů, kteří z nelegálních odběrů a transplantací bohatli,“ popisuje zástupce ředitele KST JUDr. Přemysl Frýda.

Koordinační středisko transplantací se problematikou nezákonného obstarávání orgánů k transplantacím zabývá dlouhodobě. Zástupce KST se spolu s kolegy z Ministerstva spravedlnosti zúčastnil v Bruselu a Štrasburku všech jednání, na nichž se, bod po bodu, přijatý mezinárodní dokument skládal. KST bylo také u přípravy návrhu novely transplantačního zákona, která zpřísnila podmínky pro žijící dárce právě s cílem zabránit možným snahám o získání orgánu k transplantaci mimo oficiální čekací listinu. Nadto se Koordinační středisko transplantací zasadilo o to, aby se na českou čekací listinu nemohl dostat nikdo, kdo je už současně registrován v jiné zemi.

„Je potěšitelné, že se Česká republika aktivně zapojila do akce proti tak závažným zločinům a že byla mezi prvními signatáři konvence. A dvojnásob potěšitelná je i skutečnost, že všechny zásady boje proti nelegálnímu obchodování s lidskými orgány, které jsou v dokumentu obsaženy, už byly před několika lety zakomponovány do českého trestního zákoníku,“ dodává JUDr. Frýda. Česká republika tak v této oblasti získává respekt nejen stále rostoucím počtem provedených transplantací, ale nyní také v otázkách práva, ochrany a prevence.

Španělské město Santiago de Compostela, kde se konala mezinárodní konference, je známé jako cíl tradiční poutní cesty k uctění památky svatého Jakuba. Součástí programu se tak stal i „pochod proti nelegálnímu obchodování s lidskými orgány“, kterého se symbolicky více než pětikilometrovou trasou účastnili i členové výboru orgánových transplantací Rady Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…