Česká společnost pro jakost: Společenská odpovědnost jako průnik významných hodnot

18.04.2017 11:25

Ještě před pár lety se o společenské odpovědnosti hovořilo s otazníky. Ne každá firma či organizace věděla, co si pod tímto pojmem má představit, natož, aby tušila, co zařadit do svých rozvojových plánů. Postupně však tato dvě slova nabyla mnoha konkrétních podob.

Česká společnost pro jakost: Společenská odpovědnost jako průnik významných hodnot
Foto: Česká společnost pro jakost
Popisek: Česká společnost pro jakost

Ukazuje se, jak různorodě lze toto téma pojmout a hledat v něm smysl. „Česká společnost pro jakost vnímá společenskou odpovědnost jako jeden z pilířů, které patří do mozaiky našich aktivit,“ uvedl Ing. Petr Koten, výkonný ředitel České společnosti pro jakost. „Důkazem je nejen účast na projektu CSR do škol, ale i každoroční soutěž o Národní cenu kvality ČR a Národní cenu ČR za CSR a udržitelný rozvoj, nebo Centrum excelence, platforma organizací, které ke své činnosti využívají moderní nástroje řízení a vnímají velmi ostře poslání a potřeby společenské odpovědnosti, jež zároveň sdružuje držitele uvedených cen. Významným zdrojem diskuze nad možnými cestami za společenskou odpovědností jsou například také naše každoroční konference SYMA, pojednávající o systému managementu, kvalitě, normách i společenské odpovědnosti. Letos se uskutečnil již 20. ročník. Otázky zkvalitňování systémů managementu se společenskou odpovědností úzce souvisí a my je vnímáme jako naléhavé ve strategiích jednotlivých subjektů. Ukazuje, jak se pojetí managementu rázně mění. Nebo lépe, jak je třeba řízení firem a organizací přetvářet z pohledu kvality, přínosů, potřeb ekonomiky i vlastního života lidí,“ vysvětlil dále Petr Koten.

Z diskuzí odborníků je jasné, že společenská odpovědnost je nosné téma stále většího počtu společností. Z jejich postojů plyne, že zdaleka nejde jen o jakýsi marketingový trik a snahu upoutat na daný subjekt pozornost, jak někdy slýcháváme, ale o jednoznačné konkrétní,

dobře definované kroky k tomu, aby dnešní generace utvářely důstojné podmínky pro podnikání a život na naší planetě, tedy vážily si života ve všech jeho souvislostech a myslely i na generace příští. „Stále větší počet firem si uvědomuje, že nejde jen o generování zisku za každou cenu, ale o vizionářský přístup k podnikání, hledání inovativních cest v řízení i produktovém portfoliu tak, aby slovo hodnota opět nabylo svého smysluplného významu,“ sdělil Petr Koten.

SYMA je každoroční setkání a výměna zkušeností absolventů kurzů a držitelů certifikátů, jež ČSJ školí a certifikáty jim uděluje, s řadou specialistů nejrůznějšího zaměření, například automobilového průmyslu, strojírenství, IT, výroby a prodeje spotřebního zboží, ochrany životního prostředí nebo škol. Letošní dvoudenní jednání přineslo řadu nových příkladů i zkušeností.

Med na letišti

Ing. Lucie Bílková z Letiště Praha, a.s. prezentovala způsob monitoringu ovoce, zemědělských plodin a biomonitoring včelstev v okolí letiště v Praze na Ruzyni. To sleduje vliv svého provozu na jednotlivé složky životního prostředí. Snaží se tak předcházet znečišťování a snižovat důsledky vlastní činnosti na kvalitu vod, ovzduší a půdy. Jde především o lokality Přední Kopanina, Horoměřice, Nebušice, Jeneč, Kněževes a vnitřní areál letiště. Monitoring zavedla firma v roce 2005 a zaměřen je zejména na obsah těžkých kovů a organických látek v plodinách a travním porostu v okolí.  Sledování provádí akreditovaná laboratoř Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Výsledky ukazují, že zatím nedošlo ve vzorcích plodin k překročení hladin polycyklických aromatických uhlovodíků, měřené hodnoty jsou obvyklé i v jiných aglomeracích České republiky a v městských oblastech zatížených dopravou. Např. v žádném ze vzorků pšenice, jablek či medu uvedené hodnoty nepřevýšily normu. Důležité je, že roční zpráva o monitoringu je zasílána obcím a městské části, v jejichž lokalitách jsou vzorky odebírány.

Jako jeden ze způsobů sledování dopadu provozu letiště byl zahájen na Letišti Václava Havla Praha chov šesti včelstev. Hlavním cílem je mapovat cizorodé látky ve včelích produktech. V roce 2016 vyprodukovaly včely chované na letišti z prvního a druhého stáčení přibližně 95 kg medu. Vzorky byly odeslány do Výzkumného ústavu včelařského a rovněž tak na VŠCHT.  Závěr je vynikající: med z letiště má výbornou kvalitu a v letech 2012 a 2016 získal certifikát Český med vydávaný Českým svazem včelařů.

S úctou k vodě

Co znamená pojem společenská odpovědnost pro VODÁRENSKOU AKCIOVOU SPOLEČNOST, a.s.? Na toto téma poukazuje podnik už ve svém mottu: Voda a lidé – partneři pro život.  Jak nastínila Mgr. Iva Šebková z této společnosti, propojenost mezi firmou, obcemi, ale i občany se odráží ve všech aktivitách uvedeného podniku. Ročně sám připravuje nebo participuje na více než 150 projektech. K tomu se však v běžných činnostech podnik snaží přidat ještě něco navíc. Například rekonstruované budovy, které byly architektonicky navrhovány tak, aby se co nejlépe začlenily do krajiny, byly oceněny jako Stavba roku. Některé provozované objekty proměňuje v turistické atrakce.

Nejvýznamnější oblastí v rámci společenské odpovědnosti je výchova dětí a mládeže zaměřená na význam vody, šetrné zacházení s jejími zásobami, poznávání procesů výroby pitné vody, čištění odpadních vod, odebírání vzorků vody, ochrana jejich zdrojů apod. Vznikl tak třeba projekt Znám křišťálovou studánku, kdy jsou třídní kolektivy patrony zdrojů pitné vody a podnik jim pomáhá s jejich pravidelnou kontrolou.

VODÁRENSKÁCIOVÁ SPOLEČNOST je v ČR šestou největší společností, která provozuje vodovody a kanalizace. Pitnou vodou zásobuje 540 tisíc obyvatel v 700 obcích na území 3 krajů, především na jihu Moravy a na Vysočině.  Stará se o 5000 km vodovodní sítě, 3000 km kanalizační sítě, o více než 80 úpraven vody a 150 čistíren odpadních vod. Jde o ryze českou firmu, jejímž vlastníkem je Svaz vodovodů a kanalizací měst a obcí s.r.o. Tuto společnost vlastní výhradně svazky obcí nebo samostatná města a obce.  Zásady CSR jsou nastaveny ve strategii podniku: každoročně jsou obsaženy v marketingovém plánu, jsou cílené na základě jasných pravidel podle myšlenky „pomáhat tam, kde podnikáme“.

Dobré skutky vedou k cíli

Druhý největší německý drogistický řetězec ROSSMANN provozuje v České republice 132 prodejen a pracovní příležitost dává více než 750 zaměstnancům. Je férovým zaměstnavatelem i partnerem, který se silně angažuje v projektech se sociálním zaměřením a dlouhodobě také usiluje o zlepšování životního prostředí.  Již osm let například ve spolupráci s Nadací Naše dítě podporuje děti v rámci kampaně 5 000 000 Kč pro dětský úsměv – podařilo se vybrat již víc než 41 mil. korun.

V rámci konceptu celofiremního projektu společenské odpovědnosti „ROSSMANN inspiruje“ se firma věnuje pilířům jako zdraví, ekologie, vzdělávání, rodičovství a dobrovolnictví a podporuje dobré skutky. Jak zdůraznila Mgr. Olga Stanley ze společnosti ROSSMANN, prvořadým cílem je šířit jak uvnitř firmy tak mezi zaměstnanci i mezi zákazníky a všemi obchodními partnery principy odpovědného přístupu k sobě a okolí. Firma se loni zapojila do celorepublikové kampaně Národní potravinová sbírka, při které se podařilo vybrat pro lidi v nouzi více než jednu tunu drogistického zboží. Zároveň se mohli zaměstnanci poprvé začlenit do celosvětové charitativní akce Give and Gain, která je zaměřena na firemní dobrovolnictví.

CSR do škol je zase iniciativa, která vznikla jako trojstranná iniciativa ROSSMANNu, Česká společnosti pro jakost a Prahy 13, kdy se v pěti základních vzdělávacích institucích realizoval projekt škol ve vyspělosti společenské odpovědnosti a udržitelného rozvoje.  Jednotlivé školy byly edukovány v problematice CSR podle modelu „Committed to Sustainability“, tedy jak měřit a zlepšovat přístupy společenské odpovědnosti. V rámci této aktivity byla vydána publikace pro ostatní školy jako inspirace, která je také zdarma ke stažení na webu ČSJ. Zapojit by se měly i další školy.

Podpora ušlechtilých myšlenek, snah, cílů, skutků. I to spadá do portfolia činnosti České společnosti pro jakost. Na její půdě se potkávají osobnosti, reprezentanti firem, organizací, špičkoví specialisté, vizionáři. Cílem je sdílení a podpora myšlenek a činů, které vedou k udržitelnosti a podporují praxi, jež dává smysl životu na této planetě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …