Česká správa sociálního zabezpečení: Zajímají vás podrobné údaje z důchodové oblasti?

19.08.2016 9:40

Statistická ročenka České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) za rok 2015 přináší podrobný pohled na oblast důchodového pojištění, jednu z hlavních činností instituce. Elektronická verze ročenky je již nyní na webových stránkách ČSSZ. Obsahově navazuje na předchozí ročníky.

Česká správa sociálního zabezpečení: Zajímají vás podrobné údaje z důchodové oblasti?
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Publikace má pět hlavních tabulkových částí. Například v kapitole o vyplácených důchodech jsou uvedeny informace o tom, kolik bylo k 31. 12. 2015 vypláceno důchodů, jakého druhu, komu a v jaké kombinaci. Soubor vyplácených důchodů je též popsán v členění podle krajů, průměrné výše, průměrného věku důchodce a podle druhu důchodu. Sestavy zároveň ilustrují zastoupení žen a mužů.

Informace o invaliditě rozšiřují údaje o přiznaných a vyplácených invalidních důchodech o příčiny invalidity. Data jsou tříděna podle 19 skupin diagnóz definovaných Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

K dispozici jsou též informace o některých kvantilech, tedy o tom, kolik procent důchodců z celku má důchod nižší než je uvedená výše důchodu. Vedle mediánu, který soubor důchodců rozděluje na dvě části (50 %), jsou uvedeny i hraniční hodnoty kvantilů. Tyto údaje ilustrují starobní a invalidní důchody vyplácené sólo.

Ročenka je tradičně doplněna základními informacemi demografického charakteru a údaji ilustrujícími některé fáze zpracování důchodové agendy. Publikace je jedním ze zdrojů pro tvorbu důchodových datových sad, které ČSSZ ve formátu otevřených dat publikuje na svém speciálním portále na adrese: data.cssz.cz.

Statistická ročenka za rok 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…