České dráhy: Mezi Prahou a Ostravou lze i nadále cestovat expresy a vlaky IC / EC

10.12.2020 20:14

České dráhy i přes aktuální omezení většiny vlaků SC Pendolino provozují na páteřní trati mezi Prahou a Ostravou dostatečný počet spojů v kategorii EuroCity, InterCity a expres.

České dráhy: Mezi Prahou a Ostravou lze i nadále cestovat expresy a vlaky IC / EC
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Dálkové vlaky na této trase jezdí v zásadě ve dvouhodinovém intervalu a každý den je tak nyní mezi pražskou a ostravskou aglomerací v provozu 6 párů spojů. Mezi Prahou a Olomoucí je spojení zesíleno o dalších devět párů spojů linky R18 Slovácký, Zlínský expres a Přerovský zubr do Přerova, do Luhačovic, Veselí nad Moravou nebo Zlína a dva páry expresů linky Ex2 do Vsetína a Žiliny. Aby ČD zajistily cestujícím v předvánoční špičce větší komfort, plánují posílit stávající spoje a zároveň obnovit provoz některých vlaků mezi Prahou a Bohumínem.

„Na lince mezi Prahou a Ostravskem sice v souvislosti s epidemií COVID-19 jezdí aktuálně jen jeden pár Pendolin, nicméně díky dalším pěti párům dálkových vlaků kategorie EuroCity, InterCity a expres je na této trase i nadále zachována dostatečná nabídka spojení. Od čtvrtka 10. prosince 2020 navíc na trase mezi Prahou a Bohumínem obnovíme provoz jednoho páru vlaků, který usnadní cestování v časech, kdy byl během podzimního omezení provozu větší časový rozestup mezi jednotlivými dálkovými spoji,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod, a doplňuje: „Cestující, kteří jedou jen mezi Prahou a Olomoucí, můžou navíc využít dalších jedenáct párů vlaků, které pokračují dále na Přerovsko, Valašsko a Slovácko. Cesta mezi největšími městy na hlavním koridoru je tak i dnes pohodlná, bezpečná a rychlá.“

Ve směru z Prahy do Bohumína bude od 10. prosince 2020 obnoven odpolední vlak IC 515 s odjezdem z Prahy hl.n. v 17:40 a příjezdem do Bohumína ve 20:52. Pro cestující jedoucí z Františkových Lázní, Chebu a Plzně vlakem IC Pendolino 515 bude na pražském hlavním nádraží zajištěn přestup do tohoto doplněného spoje. V opačném směru rozšíří spojení z Bohumína do Prahy ranní vlak IC 514 s odjezdem z Bohumína v 6:04 a příjezdem do Prahy hl.n. v 9:19.

Předvánoční období tradičně patří k nejvytíženějším obdobím v roce. Přestože je mobilita obyvatel v souvislosti s epidemií COVID-19 nižší než obvykle, i tentokrát České dráhy počítají se zvýšenou poptávkou, zejména v období adventních víkendů. „Z důvodu zvýšení poptávky denně zařazujeme do vybraných vlaků mezi Prahou, Olomoucí a Ostravskem posilové vozy a zvyšujeme tak jejich kapacitu. Sledujeme navíc aktuální poptávku a v případě, že v rezervačním systému zjistíme zvýšený zájem o některé spoje, jsme připraveni je ještě více posílit. Připravené budou i záložní vozy k operativnímu posílení souprav,“ říká Jiří Ješeta.

České dráhy navíc ve spolupráci se Železniční společností Slovensko (ZSSK) posílí v předvánočním, vánočním a silvestrovském období dopravu mezi Prahou, Ostravou, Žilinou, Popradem a Košicemi. Ve vybrané dny, kdy se očekává velký počet cestujících, bude zajištěn posilový pár Pendolin (SC 242 / 243). Ve směru z Prahy do Košic tento vlak pojede ve dnech 18., 23. a 30. prosince, zpět do ČR pak ve dnech 19., 24. a 31. prosince. Odjezd z Prahy je v 15:40, v opačném směru z Košic pak v 04:52 (odjezd z Popradu je v 5:58, ze Žiliny v 7:55 a z Ostravy v 9:14).

Během provozní špičky, tj. v pátky a neděle, nabídnou České dráhy mezi Prahou a Ostravou celkem asi 5 tisíc míst k sezení, z toho téměř 700 míst budou moci využít cestující v nově doplněných vlacích IC 514 a IC 515. Díky posilovým Pendolinům, která pojedou ve vybrané dny mezi Prahou a Košicemi (SC 242 / 243), se kapacita vlaků mezi hlavním městem a Ostravskem zvýší o dalších 330 míst v každém směru. V případě zvýšeného zájmu o některé spoje může být jejich kapacita operativně navýšena zařazením dalších posilových vozů.

Cestujícím, kteří pojedou v době předvánoční špičky, doporučujeme včasný nákup jízdenek a zejména rezervací. Ty jim jednak zaručí místo k sezení a navíc se díky nim dopravce dopředu dozví, že je o tyto spoje větší zájem. Místenky zakoupené společně s jízdenkami v e-shopu Českých drah jsou vydávány bezplatně (s výjimkou vlaků SC Pendolino). Pokud cestující změní své plány, můžou většinu internetových jízdenek bezplatně vrátit nebo vyměnit, a to až do 15 minut před odjezdem vlaku.

V souvislosti s epidemií COVID-19 žádáme cestující, aby i nadále dodržovali ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, zejména povinnost nosit v prostředcích veřejné dopravy na celém území ČR ochranné prostředky dýchacích cest. Zároveň je prosíme, aby k nákupu jízdenek využívali přednostně on-line prodejní kanály (e-shop nebo aplikaci Můj vlak) a v případě nákupu jízdenek u pokladen ve stanicích upřednostňovali bezhotovostní platby. Při cestách do zahraničí doporučujeme sledovat webové stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Informace o provozu dalších dálkových linek ČD najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…