České dráhy: Nový jízdní řád 2021 v dálkové dopravě

04.12.2020 17:59

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád. V dálkové dopravě Českých drah dojde k tomuto termínu jen k menším úpravám a většina spojů ze současného jízdního řádu tak zůstane v provozu v nezměněné podobě.

České dráhy: Nový jízdní řád 2021 v dálkové dopravě
Foto: red
Popisek: ČD - logo

U mezistátních spojení bude upravena nabídka vlaků do Polska: Přibude nový přímý spoj z Bohumína do polského Lublinu a vlaky EC Cracovia  Praha – Krakov budou nově prodloužené až do Přemyšle nedaleko polsko-ukrajinské hranice. Nabídka vnitrostátních spojení Českých drah zůstane bez větších změn, k výraznějším úpravám tak prakticky dojde až v souvislosti s rozsáhlou výlukovou činností Správy železnic v úsecích Choceň – Ústí nad Orlicí a Pečky – Velim od začátku dubna příštího roku. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

„V novém jízdním řádu denně zajistíme v průměru zhruba 6 900 vlaků. V dálkové dopravě pojede téměř 500 spojů, které každý den ujedou přibližně 106 tisíc kilometrů. To je podobná vzdálenost, jako kdyby dvaapůlkrát každý den objely Zemi podél rovníku. U této statistiky uvažujeme tzv. plný jízdní řád, zahrnuje tedy veškeré spoje, které pojedou po uvolnění všech omezení spojených s epidemií COVID-19,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod, a doplňuje: „Vzhledem k tomu, že stále platí některá omezení proti šíření koronaviru, na vybraných vnitrostátních i mezistátních linkách budou některé spoje omezené i ve druhé polovině prosince. Detaily k obnovování provozu budeme podobně jako v předchozích týdnech průběžně upřesňovat podle vývoje situace.“

Nový jízdní řád bude platit od 13. prosince 2020 do 11. prosince 2021. V průběhu platnosti se předpokládá jeho pravidelná tzv. „malá změna“ k 13. červnu 2021. Na jaře příštího roku navíc začnou v souvislosti se stavební činnosti na hlavním koridoru z Prahy směrem na Moravu platit výlukové jízdní řády.

Změny v mezistátní dálkové dopravě Českých drah od 13. prosince 2020

V mezistátní dálkové dopravě dojde k úpravám u spojení do Polska. U ostatních linek zůstane rozsah provozu zachován na úrovni současného jízdního řádu. Od 13. prosince 2020 začnou platit tyto změny:

  • Bude zavedeno nové přímé spojení Bohumína s polským Lublinem. Ve směru do Polska pojede denně vlak R 311 Roztocze s odjezdem z Bohumína ve 4:18 a příjezdem do Lublinu v 12:44. Zpět do ČR bude denně v provozu vlak R 310 Roztocze (odj. z Lublinu v 15:34, příj. do Bohumína ve 23:58).
  • Stávající vlaky EC 114 / 115 Cracovia mezi Prahou a Krakovem budou denně prodloužené až do stanice Przemyśl Glówny s příjezdem večer ve 21:13. Zpět z Przemyśle do Prahy bude vlak odjíždět ráno v 7:00.
  • Stávající vlak R 300 / 301 Galicja v relaci Ostrava-Svinov – Krakov – Przemyśl pojede v upravených časech. Z Ostravy-Svinova bude odjíždět v 8:38 (místo stávajícího ranního odjezdu v 6:10) a zpět do Ostravy-Svinova přijede v 19:26 (místo stávajícího příjezdu ve 21:51). Změnou časových poloh tak bude nově zajištěna návaznost na vnitrostátní dálkové spoje směrem na / ze střední Moravy a ve vybraných dnech také do / z Prahy.
  • U vlaků denní dálkové dopravy mezi Bohumínem a Krakovem dojde díky dokončení výlukových prací na polské infrastruktuře ke zkrácení jízdních dob. U vybraných spojů tak bude doba jízdy až o hodinu kratší.

Změny ve vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah od 13. prosince 2020

  • Bude zaveden nový vlak Ex 551 v úseku Plzeň hl.n. – Praha hl.n. Z Plzně bude odjíždět ve 4:57, do Prahy přijede v 6:21. Na své trase zastaví ve stanicích Rokycany, Hořovice a Praha-Smíchov. Tento vlak pojede v pracovní dny, soboty a vybrané svátky (24. prosince, 2. dubna, 28. září, 28. října, 17. listopadu), naopak nepojede 26. prosince, 2. ledna a 3. dubna.
  • Na lince Ex 7 Praha – České Budějovice (– Linec) bude nově řazen bistrovůz u většiny spojů, tyto vlaky tak budou vedeny v kategorii InterCity. Spoje do / z rakouského Lince pak pojedou v kategorii EuroCity.
  • V termínu od 1. dubna 2021 je plánována rozsáhlá výluková činnost Správy železnic v úsecích Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí – Choceň a Velim – Pečky. Z tohoto důvodu se od tohoto data předpokládá změna jízdního řádu, která se dotkne pravděpodobně všech vlaků trasovaných zmíněnými úseky. Změna bude obsahovat mimo jiné odklonové trasy vybraných vlaků linky Ex 3 přes Havlíčkův Brod. Konkrétní informace k této mimořádné změně budou zveřejněné po detailním projednání se Správou železnic a příslušnými objednateli.

Přechod na nový jízdní řád 2020/21

Prosincová změna jízdního řádu bude letos ovlivněna opatřeními proti šíření epidemie COVID-19. V souvislosti s vládními opatřeními proti šíření epidemie a se snížením mobility obyvatel byla v průběhu podzimu řada linek dálkové dopravy Českých drah v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR omezena. V návaznosti na průběžné změny v zařazení Česka do jednotlivých stupňů protiepidemického systému lze nyní očekávat kolísání poptávky cestujících.

„V současné době proto jednáme s ministerstvem dopravy o nabídce dálkových vlaků těsně po změně jízdního řádu. Pokud se v souvislosti s úpravami vyhlášeného stupně pohotovosti v rámci protiepidemického systému změní poptávka ze strany cestujících, jsme připraveni na tuto situaci reagovat a rozsah dálkové dopravy v koordinaci s ministerstvem upravit,“ říká Jiří Ješeta a dodává: „Jednání zároveň probíhají i se zahraničními partnerskými dopravci. Se Železniční společností Slovensko jsme se už například dohodli, že před Vánoci některá omezení zmírníme a na vybraných mezistátních linkách, u kterých očekáváme nárůst poptávky, doplníme některé dříve zrušené spoje. Během předvánoční špičky tak rozšíříme nabídku z Prahy do Košic a od nového jízdního řádu se také vrátí do celé původní trasy jeden pár vlaků mezi Prahou a Bratislavou.“

Konkrétně bude mezi Prahou, Ostravou, Žilinou a Košicemi ve vybrané špičkové dny obnoven posilový spoj SC 242 / 243 Pendolino Košičan. Ve směru z Prahy do Košic tento vlak pojede ve dnech 18., 23. a 30. prosince, zpět do ČR pak ve dnech 19., 24. a 31. prosince. Od 13. prosince bude zároveň obnoven poslední večerní, resp. první ranní spoj mezi Prahou a Bratislavou, a to vlakem EC 284 / 285, který aktuálně jezdí jen mezi Prahou a Břeclaví. Od 18. prosince do 11. ledna (mimo vánočních svátků a Nového roku) bude v provozu také přímý lůžkový vůz Prešov – Bratislava – Brno – Praha a zpět, který jede v úseku Nové Zámky – Praha ve vlacích EC 282 / 283.

Vlakové spojení podle stávajícího i nového jízdního řádu najdou cestující ve vyhledávači na stránkách www.cd.cz, tabulkové jízdní řády pro jednotlivé tratě jsou k dispozici zde. Informace o omezeních provozu jsou průběžně aktualizovány na webu www.cd.cz/omezeniprovozu. Souhrnné informace k jednotlivým spojením pak poskytuje mobilní aplikace Můj vlak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…