České dráhy: Regionální Den železnice připomene 130 let Slezského Semmeringu

13.09.2018 11:43

Regionální Den železnice v Olomouckém kraji proběhne 15. září 2018 a bude ve znamení oslav 130. výročí trati Hanušovice – Lipová Lázně – Mikulovice. Právě po této významné horské železnici se návštěvníci svezou historickým vlakem v čele s parní lokomotivou „Rosnička“.

České dráhy: Regionální Den železnice připomene 130 let Slezského Semmeringu
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Vlak bude slavnostně přivítán v Hanušovicích, Jeseníku a Mikulovicích. Návštěvníci se mohou těšit na vlakový doprovod v dobových kostýmech. Kromě toho nabídne regionální Den železnice možnost prohlédnout si lokomotivu „Rosnička“ a historické vozy, zájemci uvidí zbrojení parní lokomotivy vodou i otáčení lokomotivy na točně ve stanici Lipová Lázně. V Horní Lipové bude zase příležitost k návštěvě železničního Muzea Slezského Semmeringu. Děti se mohou těšit na oblíbeného slona Elfíka, maskota dětského programu Českých drah.

V Jeseníku pak malé i velké návštěvníky odveze vláček „LÁZEŇÁČEK“ do centra středověkých slavností, které budou probíhat na Masarykově náměstí. Jejich program začne už ráno a zahrnuje například rytířský turnaj, jarmark, vystoupení kejklířů a chybět nebude ani dobová hudba nebo atrakce.

Slezský Semmering

Tzv. Slezský Semmering, železniční trať z Hanušovic do Jeseníku, byl zprovozněn v říjnu 1888. Své jméno dostal podle první evropské horské železnice v Rakousku přes alpský průsmyk Semmering. A ne náhodou. Cestujícím nabízí úchvatné výhledy na vysoké kopce Jeseníků a Rychlebských hor. Nejvyšší stoupání, téměř 31 promile, musejí vlaky zdolávat mezi zastávkami Nové Losiny a Branná.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi. První parou tažený vlak pak přijel z Vídně do Břeclavi a následně také do Brna v roce 1839, již před 179 lety.

Regionální Dny železnice probíhají během měsíce září i v dalších českých městech: Brnu, Ostravě, České Třebové, Praze, Horažďovicích, Trutnově a Příbrami. Největší událostí bude v sobotu 22. září 2018 Národní den železnice, který letos hostí České Budějovice.

Podrobný program regionálního Dne železnice v Olomouckém kraji najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

22:03 Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

V úterý 7. května uvede Česká pošta do prodeje výplatní samolepící písmenové poštovní známky Emoji. …