České dráhy dělily zakázku, pravomocná sankce činí osm set tisíc korun

29.09.2016 21:10

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj pravomocně potvrdil pokutu ve výši 800 000 Kč, která byla uložena v první instanci společnosti České dráhy, a.s., za chyby ve veřejné zakázce na redukované opravy osobních vozů s podvozky SGP 300 I. a II. série.

České dráhy dělily zakázku, pravomocná sankce činí osm set tisíc korun
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

České dráhy podle rozhodnutí Úřadu porušily zákon o veřejných zakázkách, když rozdělily předmět uvedené veřejné zakázky na opravy vozů SGP I. série a opravy vozů SGP II. série. Došlo tak ke snížení předpokládané hodnoty veřejné zakázky pod finanční limity stanovené zákonem a v důsledku toho nebyla zakázka zadána v některém ze zákonem předepsaných druhů zadávacího řízení. Úřad se ve svém rozhodnutí ve velké míře opíral o znalecký posudek, který potvrdil, že osobní vozy SGP 300 I. a II. série vykazují pouze nepodstatné technické rozdíly s ohledem na technické prostředky nutné k jejich opravě a nároky na personál, který opravy provádí. Uvedený postup zadavatele mohl mít podstatný vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

Předseda Úřadu v řízení o rozkladu vypořádal všechny námitky zadavatele a potvrdil správnost prvostupňového rozhodnutí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…