Český rozhlas: Byli jsme na Crossroads

27.07.2015 8:23

Do Ostravy se už druhý rok vyplácí zajet o dva dny dřív před Colours a dát si Czech Music Crossroads, inspirující přehlídku kapel a hudební konferenci v jednom. Crossroads spolupracují i s Czechingem, tak jsme nemohli chybět. Navíc přišla nabídka představit náš projekt domácím i zahraničním hostům. A to se neodmítá.

Český rozhlas: Byli jsme na Crossroads
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Už podruhé, letos 14 a 15. července, se v Ostravě setkali domácí i zahraniční hudební odborníci zastupující festivaly, bookingové agentury i významná média, ale showcase konference je zároveň přístupná i pro veřejnost. Po oba dny se delegáti zapojovali do panelových diskusí, přednášeli třeba o dobře utajené slovenské scéně nebo klíčových chybách mladých hudebníků, aby se všichni následně ponořili do vystoupení kapel, jejichž jména možná stojí za zapamatování. Konferenci řídil a moderoval neúnavný propagátor world music a živých tradic Petr Dorůžka. Ve středu dopoledne předal slovo i nám, abychom přiblížili smysl Czechingu, jeho genezi a nabídli krátké profily vítězů minulých ročníků – Wild Tides, Manon Meurt a Never Sol. Došlo i na Czeching 3D brejle, které si účastníci konference mohli spolu s dalšími dárky a informacemi o našem projektu odnést. 

Crossroads – tajemství ocelového města - Foto: Iva Jonášová

Crossroads – tajemství ocelového města Foto: Iva Jonášová

Důl Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice je unikátní úlet. Těžce industriální komplex prorůstající moderní architekturou vyráží spolehlivě nově příchozím dech. A řada delegátů a hudebníků se netají tím, že se nikdy předtím neocitli na žádném srovnatelném místě. A to na konferenci přijela řada zkušených profíků z hudební branže, které jentakl něco nepřekvapí – mj. Gerald Seligman (USA – Caravan Arts Consultancy), Johannes Theurer (Německo – World Music Charts Europe), Simon Broughton (Velká Británie – Songlines) nebo Jordi Urpi (Španělsko – Fira Manresa). 

Gerald Seligman třeba všechny přítomné dostal svými postřehy na téma, jak si může mladá kapela levně a efektivně vylepšit promo, upravit prezentace anebo naopak – jak by rozhodně neměla vypadat její profilová fotka. A všechno hned pochopitelně dokumentoval obrazovými ukázkami. Svou přítomnost na Crossroads dopředu avizoval a posléze i potvrdil Jan Sneum, člen mezinárodní poroty Czechingu, který přijel se svou dcerou až z Dánska. „To místo pro festival je vybrané prostě geniálně a líbí se mi, že konference jde do hloubky“, říká nadšeně. 

Musica Folklorica - Foto: Monika Horsáková

Musica Folklorica Foto: Monika Horsáková

Crossroads si dávají za cíl prezentovat domácí hudbu směrem do zahraničí a letos přehlídku lemoval podtitul Silesian Roots: Music from Czech, Polish and Slovakian border regions. Organizátoři tak upozornili na Ostravu jako důležitý bod trojmezí a vedle českých hudebních nadějí se tentokrát představili i umělci ze Slovenska a Polska. Za Českou republiku vystoupili např. Beata Hlavenková, Kalle, Muff nebo Musica Folklorica, Slovensko reprezentovali Banda, Talent Transport, Walter Schnitzelsson a z Polska přijeli Gooral, hipiersoniK a Qferau + Zora

Dramaturgie si dala záležet a vsadila na rozmanitost a autenticitu – Musica Foklorica a její opatrovaná tradice, později žánry překračujícíBanda ze Slovenska, křehký minimalismus Kalle a nakonec dubsteb křížený s fujarou a góralským folklórem z Polska nazvaný… Gooral. Novinkou letošního ročníku Czech Music Crossroads bylo vyhlášení dvou ocenění: Cenu kritiků získala kapela Ladě a Cenu publika si odnesly Tara Fuki

Mimochodem za Czeching jsme si mohli odškrtnout dvojnásobné zastoupení, protože koncertní částí Crossroads provázela dvojice Ajva a Apačka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…