Nespokojení poslanci na Ukrajině. Nelíbí se jim, jak je Zelenskyj komanduje

22.03.2024 20:35

Je v ukrajinském parlamentu zaděláno na vzdor proti prezidentovi Zelenskému? Podle serveru Ukrajinská pravda se zdá, že ano. Někteří poslanci totiž dávají najevo, že nechtějí být jen jedním z koleček hlasovací mašinérie, které všechno prezident diktuje a na debaty v parlamentu nezůstává prostor. A poslanci už toho začínají mít dost. Nevidí smysl ve vysedávání v parlamentu. Doba, kdy je k práci poslance motivovaly úplatky, už skončila, ale nic ji nenahradilo.

Nespokojení poslanci na Ukrajině. Nelíbí se jim, jak je Zelenskyj komanduje
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj promlouvá ke světu

Volodmyr Zelenskyj šel do voleb prezidenta se stranou Sluha lidu za zády. Strana je pojmenovaná po seriálu, kde si Zelenskyj zahrál roli prezidenta. Jenže server Ukrajinská pravda upozorňuje, že jeho poslanci začínají být nespokojení. V čase války se totiž poslanci ocitli na druhé koleji, což se jim ani trochu nelíbí. A zvažují, že se vzdají mandátů. Připadají si totiž jen jako kolečka v hlasující mašinérii, kde se nikdo nezajímá o jejich názor.

Jeden ze zákonodárců poslaneckého klubu Sluhy lidu si serveru Ukrajinská pravda postěžoval, že už je Zelenskyj asi vůbec nepotřebuje.

„Zelenskyj zcela upřímně poděkoval poslancům za důležitá hlasování, která ‚spolu s úspěchy OP‘ umožňují Ukrajině udržet se. Ale jen posluchači z řad poslanců slyšeli ve slovech díků něco jiného. „Zelenskyj řekl, že tady je ‚náš tým‘, odkazující na úřad (prezidenta), a ‚váš tým‘, … Znamená to, že už nejsme součástí ‚jeho týmu‘? Pro mnohé je to hlavní zpráva setkání.“

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53649 lidí
Poslancům se prý zdá, že Zelenskyj a jeho tým určují nejen to, jaké zákony je třeba urychleně projednat, ale zda vůbec mají jednat. Nebo zda bude lepší poslance poslat na frontu.

Server Českého rozhlasu, který také pracoval s vyjádřeními poslanců pro Ukrajinskou pravdu, konstatoval, že ukrajinské zákonodárce pravděpodobně nejvíc pálí zákaz cest do zahraničí. Ty by pro ně mohly být určitou motivací, proč v pozicích poslanců zůstávat. Ale prezident Zelenskyj o tom prý nechce ani slyšet, protože poslance potřebuje na jednotlivá hlasování doma.

„Ani nespokojenost poslanců ale postavení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s největší pravděpodobností neohrozí. Pokud by například dvacítka poslanců rezignovala, jednoduše nastoupí ti, kteří byli na kandidátce na zadních místech.“ Napsal k tomu veřejnoprávní rozhlas.

Server Ukrajinská pravda v této souvislosti čtenáře ujistil, že neklid v parlamentu, kde má strana Sluha lidu 235 poslanců, bude dál sledovat. A pokud se vůči Zelenskému v parlamentu zformuje nějaká opozice, server o tom hodlá dál informovat. V parlamentu nyní aktivně působí 170 až 180 poslanců.

„Hlavním důvodem, proč poslanci doslova ignorují parlamentní práci, je nedostatek motivace. Kdysi se poslanci cítili součástí prezidentského týmu, zapojení, a zapojení do práce hlavy státu bylo na nějakou dobu dostatečnou motivací samo o sobě. Ale zvláště po totální invazi bylo toto spojení se Zelenským v podstatě ztraceno. Je těžké být v jednom týmu s člověkem, kterého vidíte jednou za dva roky. … Upřímně řečeno, otázkou nejsou ani tak pravomoci současné rady, jako její schopnost skutečně pracovat. … Éra ‚motivace‘ v obálkách pominula a nic ji nenahradilo,“napsal server Ukrajinská pravda.

Podle průzkumů veřejného mínění panuje ve společnosti trvalá shoda ohledně nemožnosti voleb za války. Ostatně jsou také přímo zakázány zákonem. Nemožnost konání voleb však podle serveru neodstraňuje diskuse o legitimitě vlády.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …