Český rozhlas: (Nejen) Summertime! SOČR, excelentní sólisté a Wayne Marshall

10.02.2019 8:29

Na 16. února pro Vás připravil Symfonický orchestr Českého rozhlasu fantastický projekt – koncertní provedení Gershwinovy opery Porgy & Bess. Ve Dvořákově síni Rudolfina oceníte v sobotním večeru čtveřici nanejvýš povolaných pěvců. Inspirovaný výkon nesporně podají také členové Pražského filharmonického sboru. V čele interpretů stane přední britský dirigent, klavírista a varhaník Wayne Marshall.

Český rozhlas: (Nejen) Summertime! SOČR, excelentní sólisté a Wayne Marshall
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Pro nás, současníky, je opera Porgy & Bess z roku 1935 synonymem strhujícího opusu na pomezí blues, hudby jazzové i klasické. Přitom v době svého prvního uvedení se dílo nedočkalo zrovna vlídného přijetí. Spojené státy prožívaly období po hospodářské krizi a sociálně zabarvené téma bylo patrně ze společenského hlediska neúnosně citlivé, podobně jako nezbytnost angažovat operně školené Afroameričany. Dnes se jedná o klasickou a snad nejhranější americkou operu.

Návštěvníci koncertu rozhlasových symfoniků se v příběhu o lásce žebráka Porgyho k dívce Bess setkají se čtveřicí vynikajících sólistů, kteří dané party zpívali na elitních pódiích a při opravdu vrcholných příležitostech. Společně s rozhlasovými symfoniky a Pražským filharmonickým sborem nám jistě dokážou působivě přiblížit osudy titulních postav, ale i Sereny, Clary či Crowna a přenést nás tak do atmosféry života ve slumech Charlestonu, v komunitě kreolsky mluvících Afroameričanů, do prostředí, které inspirovalo autora předlohy Edwin DuBose Heyward k sepsání románu Porgy (1925).

Garantem autentického provedení bude Wayne Marshall, v současnosti šéfdirigent Orchestru Západoněmeckého rozhlasu v Kolíně nad Rýnem, oceňovaný interpret Gershwina, Bernsteina a dalších amerických skladatelů 20. století. Operu Porgy a Bess provedl mj. s Islandským symfonickým orchestrem, Královským stockholmským filharmonickým orchestrem a orchestrem Maggio Musicale, s Národním orchestrem v Lille, filharmonickými orchestry ve Štrasburku, Drážďanech, Lucemburku, Londýně, Štrasburku a s lipským Gewandhausorchestrem. Titul dirigoval také na festivalu BBC Proms, v roce oslav 100. výročí narození George Gershwina (1998, Royal Albert Hall). Za zmínku rozhodně stojí i jeho dosud poslední varhanní CD „Gershwin and Bernstein Improvised“, které sklidilo mnoho vynikajících recenzí.

Posluchači jsou zváni od 18 hodin do Dvořákovy síně Rudolfina, kde se uskuteční setkání s dirigentem Waynem Marshallem a dalšími hosty.

Program:
George Gershwin (1898-1937): Porgy & Bess
(koncertní verze opery)

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Wayne Marshall – dirigent
Angela Renée Simpson – soprán, Indira Mahajan – soprán (Bess, Serena a Clara) Ronald Samm – tenor, Kevin Short – basbaryton (Porgy, Crown a Sportin´ Life)
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek – sbormistr

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, SOBOTA 16. ÚNORA V 19.30 HODIN
Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …