Český rozhlas opět slaví úspěch ve finále mezinárodní hudební soutěže Eurorádia Palma Ars Acustica 2016

17.06.2016 17:55

Do finále mezinárodní hudební soutěže Eurorádia Palma Ars Acustica 2016 postoupila nahrávka kompozice Huga Balla s názvem Totenklage.

Český rozhlas opět slaví úspěch ve finále mezinárodní hudební soutěže Eurorádia Palma Ars Acustica 2016
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Jejími interprety jsou český básník, esejista, performer a kurátor Jaromír Typlt a německý spisovatel, učitel tvůrčího psaní, básník a kurátor Dirk Huelstrunk. Český rozhlas, který jejich performanci zaznamenal, tak slaví v pořadí již třetí úspěšnou nominaci v této soutěži.

Totenklage je jednou ze šesti básní německého dadaistického básníka Huga Balla, osobnosti spjaté s Cabaretem Voltaire. Její záznam vznikl díky spolupráci Jaromíra Typlta a Dirka Huelstrunka, který byl na podzim 2015 v rámci tvůrčího stipendia hostem Pražského Literárního Domu.

„Nahrávka vznikla v podstatě shodou náhod. Bylo to v době, kdy jsme s Jaromírem Typltem začali diskutovat o přípravě hudební performance pro oslavy Art’s Birthday 2016 věnované stoletému výročí DADA. Ve vysílání Art’s Birthday díky tomu nakonec zazněly fonické básně Huga Balla v trochu jiném podání - v podobě kabaretní suity Miroslava Tótha nazvané BallOnAir. To ovšem na kvalitě nahrávky básně Totenklage nic nemění. Zrcadlí se v ní výjimečný interpretační um obou performerů, kteří se zvukové poezii a DADA věnují dlouhodobě“, uvádí producent nahrávky Ladislav Železný.

Po loňském vítězství Alesandra Bosettiho nominovaného Českým rozhlasem se skladbou The Notebooks, je to tak další dílo, které mezinárodní porota velmi vysoce hodnotila. Vyzdvihla vynikající způsob interpretace i jeho citlivé propojení s elektronikou.

Jedna z celkem tří kompozic nominovaných Českým rozhlasem nazvaná “Havel - hudební esej” autorů Matouše Hejla a Iana Mikysky, která do samotného finále nepostoupila, mimořádně zaujala redaktora DeutschlandRadia Kultur Marcuse Gammela, jenž se věnuje oblasti soundartu. Projevil zájem o její přepracovaní pro německé prostředí. Jedná se totiž o skladbu, která formálně vychází z oblasti takzvané “Neues Hörspiel" a textově se v mnohém opírá a inspiruje řadou Havlových literárních děl.

První cenu v soutěži získala Anna Raimondo (Belgický rozhlas) za kompozici s názevem: Me, my English and all the languages of my life. Dalšími finalisty byli: Alvin Curran (za ORF), Iain Chambers (Westdeutscher Rundfunk), Bernard Clarke (Irský rozhlas) a Wjciech Blazejzyk (Polský rozhlas).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…