Český statistický úřad: Bramborám se nedaří, sklidí se jich méně

12.09.2018 10:41

Letos se urodí méně okopanin. Podle aktuálního odhadu Českého statistického úřadu se sklidí 581 tisíc tun brambor a 3 463 tisíc tun cukrovky.

Český statistický úřad: Bramborám se nedaří, sklidí se jich méně
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Odhadovaná sklizeň brambor je ve srovnání s loňskou úrodou o 16 % nižší. Z hektaru se sklízí průměrně 25,4 tuny brambor, což je o 4 tuny méně než před rokem. Plocha osázená bramborami se navíc v porovnání s loňskem mírně zmenšila na 23 tisíc hektarů.

„Letošní odhadovaná úroda brambor je třetí nejnižší v historii sledování. Méně brambor se sklidilo jen v letech 2013 a 2015. Ve srovnání s průměrem za posledních pět let je odhad sklizně brambor o 7 % nižší, hlavně kvůli poklesu výnosů,“ vysvětluje Dagmar Lhotská z odboru statistiky zemědělství ČSÚ.

Pokud jde o úrodu raných brambor, které se sklízejí do konce června, letos byla velmi příznivá. Sklidilo se 26 tisíc tun, tj. o 61 % víc než loni. „Suché a horké počasí v průběhu vegetace se ale podepsalo na poklesu výnosů konzumních brambor a brambor na výrobu škrobu s pozdějším termínem sklizně. Jejich úroda je meziročně skoro o pětinu nižší. Podle odhadu se těchto brambor sklidí 497 tisíc tun. Sadbových brambor se pak sklidí 57 tisíc tun, o 9 % méně než loni,“ upřesňuje ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.

Nejvíce brambor se sklidí na Vysočině a v krajích Středočeském a Jihočeském. V těchto třech regionech se dohromady sklidí 72 % z celkové produkce brambor v České republice.

Odhadovaná sklizeň cukrové řepy 3 463 tisíc tun je o pětinu nižší než vloni, a to především kvůli 20% poklesu hektarových výnosů a také kvůli mírnému snížení výměry. Očekávaná úroda cukrovky je o 14 % nižší v porovnání s pětiletým průměrem sklizní.

Podrobné odhady hektarových výnosů, které Český statistický úřad zpracoval k 15. srpnu, naleznete na webu ZDE. Další odhady budou zveřejněny 15. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…