Český statistický úřad: Zimní sezóna se i letos vydařila

10.05.2018 11:11

Počet hostů v ubytovacích zařízeních se v 1. čtvrtletí 2018 meziročně zvýšil o 11,4 %, počet přenocování vzrostl o 9,3 %. „Provozovatelé ubytovacích zařízení mají za sebou úspěšnou zimu. Počty hostů se zvýšily o více než 11 %. Z regionů se nejvíce dařilo Plzeňskému kraji, kde návštěvnost vzrostla téměř o čtvrtinu," hodnotí výsledky Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Český statistický úřad: Zimní sezóna se i letos vydařila
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V 1. čtvrtletí 2018 se počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně zvýšil o 11,4 %. Vzrostl také počet přenocování, v tom rezidentů o 9,5 % a zahraničních turistů o 9,0 %. Průměrná délka pobytu dosáhla 3,7 dne.

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl v 1. čtvrtletí letošního roku 10,8 milionu nocí, což bylo o 9,3 % více než ve stejném období loňského roku. Domácí klientela strávila v ubytovacích zařízeních o 9,5 % více nocí a zahraniční hosté zvýšili počet svých přenocování o 9,0 %. Nejvíce přenocování (7,3 milionu) bylo uskutečněno v hotelech, o 8,9 % více než loni. V regionálním členění vykázala vyšší návštěvnost ubytovací zařízení ve všech krajích republiky, vyjma Zlínského kraje. Největší růst poptávky po ubytování byl zaznamenán v Plzeňském kraji, kde se počet přenocování zvýšil o 22,0 %, a dále ve Středočeském kraji (růst o 17,2 %).

Do hromadných ubytovacích zařízení přijely ve sledovaném období necelé 4,0 miliony hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 11,4 %, přitom zahraničních hostů bylo více než domácích. V porovnání s loňským rokem se počet zahraničních návštěvníků zvýšil o 11,2 %, domácí hostů bylo více o 11,5 %. Hotely zaznamenaly 10,6% zvýšení návštěvnosti a penziony navštívilo v 1. čtvrtletí letošního roku o 14,5 % více hostů než v minulém roce. Regionálně přibylo hostů ve všech krajích. O téměř čtvrtinu (24,0 %) se zvýšil počet hostů v Plzeňském kraji. Nadprůměrnou dynamiku růstu příjezdů zaznamenal také Jihočeský kraj (o 15,5 %), Olomoucký kraj (o 15,3 %) a Středočeský kraj (o 15,2 %). Dlouhá zimní sezóna lákala k návštěvě lyžařských středisek domácí klientelu. Počet ubytovaných rezidentů v Královéhradeckém kraji se tak dostal na úroveň návštěvnosti domácích hostů v Praze.

Nejvíce zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo z Německa. Ve sledovaných zařízeních se jich ubytovalo 422 tisíc, což bylo o 13,7 % více než loni. Druhá příčka patřila ve sledovaném čtvrtletí hostům z Ruské federace. Těch se ubytovalo celkem 143 tisíc, tedy o 14,3 % více než v 1. čtvrtletí 2017. Ubytovaných hostů ze Slovenska přijelo celkem 138 tisíc, s meziročním zvýšením o 11,1 %. Nad sto tisíc příjezdů se ještě dostala návštěvnost z Polska (+6,9 %) a Velké Británie (+5,9 %). Naopak k poklesu návštěvnosti došlo u příjezdů ze Spojených států amerických o 2,1 % a také Francouzů se ubytovalo na začátku letošního roku o 1,3 % méně. Nadprůměrný zájem o návštěvu Česka byl zaznamenán u čínských hostů (+28,2 %), ale také u Španělů (+37,9 %), Ukrajinců (+36,7 %) nebo Maďarů (+34,5 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …