Český telekomunikační úřad propojil své informační systémy se základními registry

30.04.2015 12:51

Český telekomunikační úřad dokončil projekt "Napojení needitačních agendových systémů ČTÚ na Informační systém základních registrů". Úřad od toho očekává úbytek administrativní zátěže pro občany a podnikatele.

Český telekomunikační úřad propojil své informační systémy se základními registry
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Projekt spolufinancovaný z prostředků Evropské unie z Integrovaného operačního programu prošel úspěšným testováním a všechny dílčí části tak mohly být převedeny do produkčního prostředí.

Čtveřice základních registrů veřejné správy (registr osob, registr obyvatel, registr práv a povinností a registr územní identifikace, adres a nemovitostí) umožňuje orgánům veřejné moci sdílet údaje mezi sebou. Data, která oprávněný zaměstnanec ČTÚ získá z příslušného základního registru, nebude muset vyžadovat po občanovi, a řízení se tím urychlí.

V rámci projektu vznikl Společný katalog subjektů, který je centrálním úložištěm informací o subjektech napříč všemi informačními systémy ČTÚ a který bude synchronizován se základními registry.

K tomuto katalogu přistupují needitační agendové informační systémy ČTÚ: ASMKS - Automatizovaný systém monitorování kmitočtového spektra, MOSS - Modulární správní systém, Spectra - informační systém pro správu kmitočtového spektra a ESD - informační systém Elektronického sběru dat.

Řešení umožňuje přijímat notifikace o změnách referenčních údajů ze základních registrů a přijímat a dále zpracovávat vyžádaná data. Informační systémy ČTÚ budou využívat rovněž Lokální Jednotný identitní prostor, který bude plnit funkci centrálního úložiště uživatelských identit a zajišťovat pravidelné synchronizace agend a agendových činnostních rolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …