Chodov se zaměří na prevenci ztráty bydlení, práci s rodinami s dětmi i větší zapojování veřejnosti do řešení problémů města

20.09.2016 21:46

Město Chodov úspěšně řeší sociální problémy a chudobu svých obyvatel. Již druhým rokem je zapojený do Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám. Právě teď například zřizuje dluhovou poradnu a plánuje posílení týmu terénních pracovníků nebo vznik víceúčelového komunitního centra.

Chodov se zaměří na prevenci ztráty bydlení, práci s rodinami s dětmi i větší zapojování veřejnosti do řešení problémů města
Foto: Agentura pro sociální začleňování
Popisek: Agentura pro sociální začleňování, logo.

V současné době jsou díky spolupráci města s Agenturou pro sociální začleňování, která prostřednictvím takzvaného Koordinovaného přístupu poskytuje obcím a městům podporu, v Chodově mimo jiné poskytovány služby pracovní a sociální integrace, fungují tréninková místa a kurzy k rozšíření odbornosti osob s trestní minulostí. Poslední jmenovaná aktivita se například dotkne až stovky klientů a výrazně tak pomůže se začleněním těchto lidí zpět do společnosti.

Od 1. září letošního roku se mimo jiné rozběhl projekt města „Prevence a sanace dluhů obyvatel Chodova ohrožených ztrátou bydlení“. Ten poskytne dluhové poradenství včetně zpracování žádostí o oddlužení i terénní práci takřka dvěma stovkám osob, které dluží např. na nájemném či komunálním odpadu a potřebují podporu v oblasti hospodaření s financemi.

Během letošního října podá město také investiční projekt na výstavbu víceúčelového komunitního centra. To by se obyvatelům města mělo otevřít v Nejdecké ulici během příštího roku.

„Snahou města je problémům předcházet. K tomu by měly přispět služby pro naše obyvatele, ale také jejich větší zapojení do rozhodování o záležitostech na místní úrovni,“ říká vedoucí odboru sociálních věcí Městského úřadu Chodov Eva Virtelová.

V tomto duchu proběhlo v úterý 20. září 2016 už druhé setkání v tomto roce takzvaného lokálního partnerství. Jde o propojení místních institucí a aktérů (zástupců obce, poskytovatelů sociálních a dalších služeb, policie, úřadu práce, škol a dalších subjektů i jedinců řešících sociální problematiku).Okolo třiceti účastníků se vzájemně seznámilo s podanými nebo už uskutečňovanými projekty a sdílelo vedle zkušeností i plány na další období.

Díky zapojení do Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám mohou město, firmy a neziskové organizace uskutečňovat projekty v oblasti sociálních věcí, zaměstnanosti, bydlení i vzdělávání. „Je to jedinečná šance, jak využít prostředky ze strukturálních fondů a koordinovaně situaci v lokalitách i jejich okolí zásadně změnit," vysvětluje ředitel Agentury pro sociální začleňování, Radek Jiránek.

Více informací o Agentuře a jejím působení v sociálně vyloučených lokalitách ZDE a ZDE.

***

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR. Zajišťuje podporu obcím v procesu sociální integrace tím, že jim pomáhá při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. Posláním Agentury je propojovat klíčové aktéry na místní úrovni tak, aby spolupracovaly při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru. Agentura funguje od roku 2008.

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL) je nástrojem pomoci městům, obcím a svazkům obcí při sociálním začleňování sociálně vyloučených obyvatel z prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) za místní podpory Agentury pro sociální začleňování. V rámci tohoto přístupu mohou města a obce koordinovaně čerpat prostředky ze tří operačních programů. Podmínkou čerpání je vypracování strategického plánu sociálního začleňování, který obcím a městům Agentura pomáhá zpracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize odvysílá  v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

13:21 Česká televize odvysílá v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

Všech 64 utkání právě startujícího mistrovství světa v ledním hokeji odvysílá Česká televize živě. P…