Člověk v tísni: Na Ukrajině jsme vybrali pacienty s průstřely a složitými zlomeninami

06.03.2014 10:25

Tým Člověka v tísni v Kyjevě spolu se zastupitelským úřadem ČR na Ukrajině vybral dalších 11 vážně zraněných pacientů, kteří se v rámci programu MEDEVAC přijedou léčit do České republiky.

Člověk v tísni: Na Ukrajině jsme vybrali pacienty s průstřely a složitými zlomeninami
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

Armádní letoun by měl na letišti Praha-Kbely přistát dnes kolem 16. hodiny a na jeho palubě budou především pacienti se střelnými poraněními rukou a nohou, složitými frakturami nebo poškozenými vnitřními orgány, které utrpěli při střetech s pořádkovými silami při nedávných nepokojích v Kyjevě.  

Do Česka přicestují pacienti, kterým ukrajinská zdravotnická zařízení nejsou schopna zajistit odpovídající lékařskou péči, přičemž kvalitní léčba může rozhodnout o jejich uzdravení. Minulý týden se do Česka přijelo léčit prvních 27 Ukrajinců.

„Zatím máme 11 vybraných lidí, ale číslo se může během dne ještě měnit,“ říká koordinátorka Člověka v tísni (ČvT) Olena Ivantsiv, která se v Kyjevě podílela na výběru pacientů. „Vybírali jsme pacienty, kteří potřebují složité léčení, operaci nebo jiný druh lékařského zákroku a pobyt v Česku výrazně ovlivní jejich zdraví,“ dodává koordinátorka.

Sbírka Pomoc Ukrajině 93209320/0300
DMS SOSUKRAJINA na číslo 87777
(Svůj dar si také můžete odečist z daní)

Do Česka se tak přijedou léčit lidé, kteří mají složité tříštivé fraktury kostí, šrapnely v končetinách, různá poškození vnitřních orgánů nebo střelná poranění rukou a nohou. Většina z nich utrpěla zranění mezi 18. a 20. únorem, kdy eskalovalo násilí na Majdanu.

Pacienty vybíral tým českých zdravotníků a lékařů v úzké spolupráci s českým velvyslanectvím v Kyjevě. „Informace o potenciálních pacientech jsme dostávali od ukrajinských lékařů, samotných pacientů a jejich rodin. Pak jsme jim volali, jezdili za nimi do nemocnic, probírali lékařskou dokumentaci a konzultovali jejich stav s ošetřujícími lékaři. Rozhodoval český lékař,“ říká Olena Ivantsiv k výběru pacientů.

Česká ordinace v Kyjevě končí

Po eskalaci násilí vyslal ČvT 21. 2. do Kyjeva čtyřčlenný zdravotnický tým a dva koordinátory. Česká ordinace ležela nedaleko Michajlovského kláštera. „Po přesunutí ordinace v klášteře byla naše a polská ambulance jedinými ošetřovnami v této oblasti. Později začaly vznikat i ukrajinské ošetřovny,“ říká třiačtyřicetiletý lékař Severyn Romaniv, který pracuje ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a na místo dorazil tři dny po prvním zdravotnickém týmu.

„Ošetřovali jsme především lehká zranění, která lidé utrpěli přímo na Majdanu. Nejvíce bylo střelných zranění a špatně se hojících tržných ran,“ říká Severyn Romaniv s tím, že v ambulanci zdravotníci ošetřili celkem ke stovce raněných, kteří většinou nebyli z Kyjeva. Ukrajinský lékař, jenž v České republice žije už 25 let, se také podílel na výběru 27 pacientů, kteří byli později převezeni v rámci programu MEDEVAC do České republiky. „Zdravotní stav každého pacienta jsem konzultoval s ošetřujícím lékařem a na základě toho a lékařské zprávy jsem se rozhodoval,“ říká lékař, pro kterého byla pomoc zraněným na Ukrajině občanskou povinností.

Pracovníci Člověka v tísni se kromě léčení také věnovali opravě zdravotnického zařízení poblíž Majdanu. „Naše zdravotnická pomoc na Ukrajině v tuto chvíli končí. Nyní se plánujeme věnovat podpoře těch, kteří v důsledku zranění zůstanou v dlouhodobé či trvalé pracovní neschopnosti. Zároveň bychom chtěli podpořit i rodiny zabitých, které jsou ve velice složité situaci. Pokud by ovšem došlo k nové eskalaci násilí, jsme připravení na místo znovu vyslat zdravotnický tým,“ říká vedoucí humanitárních programů ČvT Marek Štys.

Minulý týden se do Česka přijelo léčit prvních 27 ukrajinských pacientů. O lidi s různě těžkými zraněními jako jsou střelná zranění hrudníku, hlavy nebo zranění vnitřních orgánů se starají lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici, Fakultní nemocnici Motol a Ústřední vojenské nemocnici.

Od 21. 2., kdy Člověk v tísni otevřel sbírku Pomoc Ukrajině, se na účtu sešlo 954 tisíc korun. V lednu Člověk v tísni z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni uvolnil 500 tisíc korun. Dalších 500 tisíc korun přislíbil Magistrát hlavního města Prahy a 200 tisíc korun Nadace Vodafone.

Zdravotnický tým ČvT na Ukrajině:

Přímo na Ukrajině léčili zraněné členové EMU (Emergency Medical Unit) Člověka v tísni, což je dobrovolný tým lékařů, zdravotníků a záchranářů, kteří už pomáhali například po zemětřesení na Haiti a v Indonésii nebo po povodních v Pákistánu.

Program MEDEVAC:

Program MEDEVAC spravuje Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví, zahraničních věcí a obrany. Program funguje od roku 1993, kdy vznikl jako reakce na válečný konflikt v Bosně a Hercegovině následovaný válečným konfliktem v Kosovu. Rozšíření programu do Sýrie schválila vláda v roce 2012. V Česku se v rámci programu MEDEVAC léčilo v letech 2012–2013 celkem dvanáct syrských pacientů. Na předvýběru části z nich se podílel i Člověk v tísni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …